Kuchnia

Jak zrobić lukier. Przepisy, wskazówki i zastosowania

lukier cukierniczy

Lukier to nieodzowny element cukiernictwa, który pozwala na tworzenie dekoracji, podkreślanie smaku wypieków, a także nadawanie im atrakcyjnego wyglądu. W zależności od zastosowania, różnią się one składem, konsystencją i smakiem. W tym artykule przedstawimy przepisy na najpopularniejsze rodzaje lukrów, wskazówki dotyczące ich przygotowania oraz zastosowania w cukiernictwie. Rodzaje lukrów Wyróżniamy …

Read More »

Pięć technik gotowania, które powinieneś znać

techniki kulinarne

Opanowanie podstawowych technik gotowania może znacząco wpłynąć na jakość i smak przygotowywanych potraw. Oto pięć kluczowych technik, które każdy, kto chce czuć się pewnie w kuchni, powinien znać: Smażenie na patelni (sautéing) – Ta technika polega na szybkim gotowaniu składników na stosunkowo dużym ogniu z niewielką ilością tłuszczu (np. oleju …

Read More »

Zmagasz się z wysokim poziomem cukru we krwi? Włącz do diety te produkty

warzywa niski indeks glikemiczny

Poniższe produkty spożywcze pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny. Częste ich spożywanie pomaga kontrolować cukrzycę lub zapobiegać jej rozwojowi. Znaczenie produktów o niskim poziomie glikemicznym Indeks glikemiczny służy do pomiaru, jak szybko węglowodany w żywności przechodzą do krwi jako glukoza po …

Read More »

Pyszne ciasta keto

deser keto

Osoby na diecie ketogenicznej bardzo mocno ograniczają spożycie węglowodanów. Ich desery nie mogą więc zawierać cukru, jak również klasycznej mąki pszennej. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smakołyków, które nie będą ustępować smakiem tym tradycyjnym. Wśród godnych polecenia ciast można wymienić chociażby tiramisu, jak również rozmaite wariacje na …

Read More »

Skąd nadmiar spożycia cukru? W tych produktach można się go nie spodziewać!

ketchup cukier

Wiedza o tym, że cukier spożywany w zbyt dużych ilościach szkodzi, jest powszechna. Większość osób, mając świadomość że może on wywoływać choroby serca, próchnicę, otyłość i szereg innych chorób, stara się świadomie ograniczyć jego spożycie. Okazuje się jednak, że samo zaprzestanie słodzenia herbaty czy kawy i ograniczenie słodzenia słodyczy może nie …

Read More »

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

domowy chleb

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a oprócz tego zawiera sporo błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit. Niestety często pieczywo, które można kupić w marketach, ma słaby skład, w którym jest wiele zupełnie zbędnych składników. Taki chleb czy bułki nie …

Read More »

Przetworzona żywność – których produktów najlepiej unikać?

żywność nieprzetworzona

Zdrowe żywienie odgrywa coraz większą rolę w życiu nowoczesnych ludzi. Konsumenci częściej niż jeszcze kilka lat temu zerkają na etykiety produktów w poszukiwaniu naturalnych składników. Niestety nie zawsze mamy czas na takie skrupulatne wczytywanie się w to, co napisał na opakowaniu producent. Sztuka ta bywa tym trudniejsza, że wiele firm …

Read More »