Latem na wyciągnięcie ręki mamy wiele sezonowych owoców i warzyw. Każdego letniego dnia możemy się nimi cieszyć i korzystać z ogromu witamin oraz minerałów zawartych w nich. A co w momencie kiedy przychodzi późna jesień i zima? Jest na to bardzo prosty sposób. Przygotowanie w domu przetworów owocowych i warzywnych to świetna metoda na zamknięcie w słoiku wartościowych składników odżywczych. Nie dość, że taka opcja jest dużo lepsza smakowo, niż ta w sklepie to jeszcze pozwoli na oszczędność w czasie zimy. Trzeba jednak wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować, aby zachowały swoje cenne witaminy i minerały.
Jakie przetwory mamy do wyboru ?
Owoce:
- konfitury
- dżemy
- soki
- musy
- powidła
- nalewki
- syropy
Warzywa:
- sałatki
- przeciery
- zupy
- kiszonki
- warzywa w zalewie octowej
Kluczowe podczas robienia zapraw jest…
Trzeba zacząć od podstawowej i najważniejszej kwestii podczas przygotowywania przetworów, które nie zepsują się w trakcie zimy, a jest nim temperatura. Obróbka termiczna pomaga pozbyć się drobnoustrojów, co zapewnia bezpieczeństwo podczas spożywania sezonowych owoców i warzyw w słoikach. Pasteryzacja to konieczność w przypadku kwaśnych owoców, warzyw i tych w zalewie octowej. Nie w każdym wypadku działanie wysoką temperaturą jest konieczne, jeżeli decydujemy się na dodanie preparatów pektynowych do dżemu lub kompotu, to można uniknąć pasteryzacji czy sterylizacji.
Szybki przewodniki od A do Z
- Owoce i warzywa dobrej jakość i z pewnością wszystkie bez uszkodzeń
- Dokładnie umyć, obrać, oczyścić z nasion i pestek oraz pokroić
- Słoiki i pojemniki trzeba dokładnie umyć i wyparzyć
- Przykrywki i zakręty powinny być czyste i nieuszkodzone
- Przechowuj w zaciemnionym, suchym miejscu nie dłużej niż do następnego sezonu
Sprawdź: naczynie, w którym będą przygotowywane przetwory, nie powinno być aluminiowe, bo kwasy zawarte w owocach, warzywach czy zalewie octowej może spowodować uwolnienie się szkodliwych dla zdrowia składników np. tlenku glinu
Dokładne umycie rąk i wszystkiego, co będzie używanie do przygotowywania zapraw to podstawa, by żadne bakterie nie dostały się do słoików.
Warto je mieć w domu, bo…
W przypadku domowych przetworów wiemy co dokładnie się znajduję w tym co jemy. To, co znajdzie się w środku, zależne jest od osoby, która przygotowuję daną zaprawę np. z ograniczoną ilością cukru, bez danych alergenów, zagęszczaczy czy barwników. Pewność, że w okresie zimowym dostarczamy sobie witamin, minerałów jest gwarantowana i to wszystko dzięki satysfakcjonującej pracy podczas przygotowań słoików. Jest wiele przepisów, które mogą urozmaicić nasze dania i zaintrygować gości. Eksperymentowanie to świetne rozwiązanie na „wpuszczenie świeżego powietrza” do naszej kuchni. Moda na robienie własnych przetworów trwa w najlepsze, ale to nasze babcie i mamy zajmowały się tym od wielu lat. Tę tradycję możemy przekazać dalej naszym dzieciom. Plusami też są kwestie ekologiczne i ekonomiczne o czym nie można zapomnieć.
Korzystajmy z dobroci natury i wiedzy naszych dziadków i rodziców, by móc cieszyć się dłuższym zdrowiem.
KWŁ