dżemy owocowe
W przypadku domowych przetworów wiemy co dokładnie się znajduję w tym co jemy | fot.: stock.adobe.com

Zdrowie i uroda zamknięte w słoiku, czyli zdrowe przetwory z owoców i warzyw

Latem na wyciągnięcie ręki mamy wiele sezonowych owoców i warzyw. Każdego letniego dnia możemy się nimi cieszyć i korzystać z ogromu witamin oraz minerałów zawartych w nich. A co w momencie kiedy przychodzi późna jesień i zima? Jest na to bardzo prosty sposób. Przygotowanie w domu przetworów owocowych i warzywnych to świetna metoda na zamknięcie w słoiku wartościowych składników odżywczych. Nie dość, że taka opcja jest dużo lepsza smakowo, niż ta w sklepie to jeszcze pozwoli na oszczędność w czasie zimy. Trzeba jednak wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować, aby zachowały swoje cenne witaminy i minerały. 

Jakie przetwory mamy do wyboru ?

Owoce:

  • konfitury
  • dżemy
  • soki
  • musy
  • powidła
  • nalewki
  • syropy

Warzywa:

  • sałatki
  • przeciery
  • zupy
  • kiszonki
  • warzywa w zalewie octowej

Kluczowe podczas robienia zapraw jest…

Trzeba zacząć od podstawowej i najważniejszej kwestii podczas przygotowywania przetworów, które nie zepsują się w trakcie zimy, a jest nim temperatura. Obróbka termiczna pomaga pozbyć się drobnoustrojów, co zapewnia bezpieczeństwo podczas spożywania sezonowych owoców i warzyw w słoikach. Pasteryzacja to konieczność w przypadku kwaśnych owoców, warzyw i tych w zalewie octowej. Nie w każdym wypadku działanie wysoką temperaturą jest konieczne, jeżeli decydujemy się na dodanie preparatów pektynowych do dżemu lub  kompotu, to można uniknąć pasteryzacji czy sterylizacji.

Szybki przewodniki od A do Z

  1. Owoce i warzywa dobrej jakość i z pewnością wszystkie bez uszkodzeń
  2. Dokładnie umyć, obrać, oczyścić z nasion i pestek oraz pokroić
  3. Słoiki i pojemniki trzeba dokładnie umyć i wyparzyć
  4. Przykrywki i zakręty powinny być czyste i nieuszkodzone
  5. Przechowuj w zaciemnionym, suchym miejscu nie dłużej niż do następnego sezonu

Sprawdź: naczynie, w którym będą przygotowywane przetwory, nie powinno być aluminiowe, bo kwasy zawarte w owocach, warzywach czy zalewie octowej może spowodować uwolnienie się szkodliwych dla zdrowia składników np. tlenku glinu

Dokładne umycie rąk i wszystkiego, co będzie używanie do przygotowywania zapraw to podstawa, by żadne bakterie nie dostały się do słoików.

Warto je mieć w domu, bo…

W przypadku domowych przetworów wiemy co dokładnie się znajduję w tym co jemy. To, co znajdzie się w środku, zależne jest od osoby, która przygotowuję daną zaprawę np. z ograniczoną ilością cukru, bez danych alergenów, zagęszczaczy czy barwników. Pewność, że w okresie zimowym dostarczamy sobie witamin, minerałów jest gwarantowana i to wszystko dzięki satysfakcjonującej pracy podczas przygotowań słoików. Jest wiele przepisów, które mogą urozmaicić nasze dania i zaintrygować gości. Eksperymentowanie to świetne rozwiązanie na „wpuszczenie świeżego powietrza” do naszej kuchni. Moda na robienie własnych przetworów trwa w najlepsze, ale to nasze babcie i mamy zajmowały się tym od wielu lat. Tę tradycję możemy przekazać dalej naszym dzieciom. Plusami też są kwestie ekologiczne i ekonomiczne o czym nie można zapomnieć. 

Korzystajmy z dobroci natury i wiedzy naszych dziadków i rodziców, by móc cieszyć się dłuższym zdrowiem. 

KWŁ

About admin

Check Also

gotowanie z aplikacją

Najciekawsze aplikacje na smartfona dotyczące zagadnień kulinarnych

Widok kucharza ze smartfonem w ręku nie jest już niczym nadzwyczajnym. W końcu mamy XXI …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.