Tapioka to składnik, który nie jest zbyt popularny w Polsce. Warto jednak przyjrzeć mu się bliżej, aby dostrzec jego właściwości odżywcze oraz różnorodne zastosowania. Można przy jej pomocy wyczarować pyszne dania. Najlepiej sprawdzi się do słodkich deserów oraz ciast. Czym jest tapioka i jak jej używać? Tapioka – charakterystyczne cechy …
Read More »Zostajesz w święta w domu? Jakie łatwe potrawy możesz przygotować?
Pandemia koronawirusa spowodowała, że znaczna część ludzi nie spędzi Świąt Bożego Narodzenia ze swoimi najbliższymi. Niestety, w tym roku musimy ograniczyć wyjazdy do krewnych. Co zatem przygotować, jeśli Święta spędzać będziemy w domu? Jakie potrawy wykonamy szybko i łatwo? Wigilijne smaki Po pierwsze musimy zastanowić się jakie potrawy przygotować na …
Read More »Jak samodzielnie, w warunkach domowych, zrobić pyszne sushi? Podpowiadamy!
Sushi kryje w sobie oryginalny smak, zapach i nieprzeciętny, bogaty aromat. Domowe sushi pachnie świeżymi morskimi składnikami (takimi jak ryby, owoce morza oraz algi), a ze względu na swój nietuzinkowy, doskonały smak i naturalne składniki -zyskało olbrzymią popularność na całym świecie. W Polsce pyszne sushi można zjeść zarówno w renomowanych, japońskich restauracjach, jak i w …
Read More »Czym są produkty wysokosmakowite?
Każdy z nas uwielbia produkty, które potencjalnie uważane są za niezdrowe i tuczące. Niestety, choć dla naszego organizmu ich spożywanie nie jest komfortowe, dla naszych kubków smakowych są one czymś wspaniałym. Mowa o produktach wysoko smakowitych, które zwykle zawierają w sobie mieszankę różnego rodzaju tłuszczów, cukrów i konserwantów. Czym dokładnie …
Read More »Potrawy i desery z awokado w roli głównej. Jakie właściwości oferuje ten owoc?
Awokado to owoc ceniony na całym świecie, a wszystko przez jego niesamowite właściwości. Idealnie smakuje zarówno w wytrawnych odsłonach, jak i na słodko. Powstaje coraz więcej przepisów z udziałem tego owocu, a wszystkie stają się niezwykle popularne. Czy potrawy z awokado rzeczywiście są tak smaczne? Cenne właściwości awokado Awokado zasłynęło …
Read More »Ciekawe pomysły na początek przygody z kuchnią orientalną
Większość ludzi lubi dobrze zjeść. Nie każdy jednak przepada za tradycyjną polską kuchnią. Nie brakuje także i osób, które wprawdzie kochają rodzimą kuchnię, ale chciałyby spróbować czegoś nowego. Jeżeli i my należymy do takich osób, zainteresujmy się możliwościami, które oferuje nam kuchnia orientalna. Wiele dań jest prostych w przygotowaniu, dlatego …
Read More »Przejadły Ci się już tradycyjne frytki? Tę przekąskę można przyrządzić nie tylko z ziemniaków!
Frytki są ulubionym daniem wielu ludzi. Nic w tym dziwnego, bo są one świetnym sposobem na szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę. Niestety, nawet ulubione dania mogą nam się po pewnym czasie znudzić. Z tego też względu dobrze byłoby poznać kilka prostych przepisów, które umożliwią nam przygotowanie innych frytek niż …
Read More »Dlaczego jedzenie ryb jest ważne?
O zdrowotnych właściwościach ryb słyszy się bardzo wiele. Ich spożywanie polecają dietetycy, trenerzy oraz lekarze. Jakie właściwości ma rybie mięso i dlaczego jest tak ważne jeśli chodzi o codzienną dietę? Białko, składniki mineralne i witaminy Ryby bogate są w aminokwasy egzogenne, czyli białka (takie, które by zostały dobrze przyswojone, muszą być …
Read More »„Mieszanki wybuchowe” – na te połączenia produktów spożywczych lepiej uważać!
Każdy z nas, stosując mniej bądź bardziej restrykcyjną dietę stara się uważać na to, by zbilansować ją odpowiednio do naszego zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze. Warto jednak oprócz tego pamiętać, że niektóre produkty spożywcze, które na stałe zagościły w naszej diecie, nie oddziałują na siebie dobrze i powinniśmy unikać takich …
Read More »Najczęstsze błędy, jakie popełniamy podczas smażenia potraw oraz rozwiązania, z których warto skorzystać
Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania potraw, jednak w trakcie tego procesu możemy popełnić sporo błędów, które będą nas słono kosztować. Jakie jednak błędy popełniamy podczas smażenia i co zrobić, ab ich uniknąć? 1.Zbyt niska lub wysoka temperatura tłuszczu Smażenie potraw w zbyt niskiej temperaturze to jeden z najczęściej popełnianych …
Read More »