Kuchnia

Czym są produkty wysokosmakowite?

jedzenie wysokosmakowite

Każdy z nas uwielbia produkty, które potencjalnie uważane są za niezdrowe i tuczące. Niestety, choć dla naszego organizmu ich spożywanie nie jest komfortowe, dla naszych kubków smakowych są one czymś wspaniałym. Mowa o produktach wysoko smakowitych, które zwykle zawierają w sobie mieszankę różnego rodzaju tłuszczów, cukrów i konserwantów. Czym dokładnie …

Read More »

Potrawy i desery z awokado w roli głównej. Jakie właściwości oferuje ten owoc?

owoce awokado na ciemnym tle

Awokado to owoc ceniony na całym świecie, a wszystko przez jego niesamowite właściwości. Idealnie smakuje zarówno w wytrawnych odsłonach, jak i na słodko. Powstaje coraz więcej przepisów z udziałem tego owocu, a wszystkie stają się niezwykle popularne. Czy potrawy z awokado rzeczywiście są tak smaczne? Cenne właściwości awokado Awokado zasłynęło …

Read More »

Ciekawe pomysły na początek przygody z kuchnią orientalną

Tabbouleh

Większość ludzi lubi dobrze zjeść. Nie każdy jednak przepada za tradycyjną polską kuchnią. Nie brakuje także i osób, które wprawdzie kochają rodzimą kuchnię, ale chciałyby spróbować czegoś nowego. Jeżeli i my należymy do takich osób, zainteresujmy się możliwościami, które oferuje nam kuchnia orientalna. Wiele dań jest prostych w przygotowaniu, dlatego …

Read More »

Dlaczego jedzenie ryb jest ważne?

O zdrowotnych właściwościach ryb słyszy się bardzo wiele. Ich spożywanie polecają dietetycy, trenerzy oraz lekarze. Jakie właściwości ma rybie mięso i dlaczego jest tak ważne jeśli chodzi o codzienną dietę? Białko, składniki mineralne i witaminy Ryby bogate są w aminokwasy egzogenne, czyli białka (takie, które by zostały dobrze przyswojone, muszą być …

Read More »

„Mieszanki wybuchowe” – na te połączenia produktów spożywczych lepiej uważać!

Cappuccino. Filiżanka gorącej kawy z pięknym zdobieniem na piance.

Każdy z nas, stosując mniej bądź bardziej restrykcyjną dietę stara się uważać na to, by zbilansować ją odpowiednio do naszego zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze. Warto jednak oprócz tego pamiętać, że niektóre produkty spożywcze, które na stałe zagościły w naszej diecie, nie oddziałują na siebie dobrze i powinniśmy unikać takich …

Read More »

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy podczas smażenia potraw oraz rozwiązania, z których warto skorzystać

mężczyzna smażący potrawę na patelni

Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania potraw, jednak w trakcie tego procesu możemy popełnić sporo błędów, które będą nas słono kosztować. Jakie jednak błędy popełniamy podczas smażenia i co zrobić, ab ich uniknąć? 1.Zbyt niska lub wysoka temperatura tłuszczu Smażenie potraw w zbyt niskiej temperaturze to jeden z najczęściej popełnianych …

Read More »

Jak nadać dotychczasowym daniom nowe, pyszne oblicze?

kotlet po kijowsku devolay

Kaczka nadziewana lub kurczak faszerowany to potrawy, które kojarzą się z odświętnym obiadem. Tymczasem nadziewane mięso można w łatwy sposób przyrządzić jako codzienną potrawę. Wystarczy odrobina kulinarnej wiedzy i fantazja, która pozwoli ze zwykłego schabowego wykonać soczystą roladę. Piersi z kurczaka wyśmienicie smakują z dodatkiem sera i szpinaku, a popularny kotlet mielony …

Read More »

Grejpfruty – owoce dla zdrowia i urody

świeże różowe grejpfruty na rustykalnym tle

Grejpfruty już od dawna goszczą na polskich stołach. Zyskały sobie wielu zwolenników, którzy cenią ich orzeźwiający smak. Te aromatyczne cytrusy są nie tylko pyszne, lecz także pełne witamin i innych korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Bogactwo witaminy C i karotenu to tylko jeden z powodów, dla których warto włączyć je …

Read More »