żywność nieprzetworzona
Zasada, którą powinniśmy się kierować w czasie zakupów, jest prosta - wybierajmy produkty z jak najkrótszą listą składników | fot.: stock.adobe.com

Przetworzona żywność – których produktów najlepiej unikać?

Zdrowe żywienie odgrywa coraz większą rolę w życiu nowoczesnych ludzi. Konsumenci częściej niż jeszcze kilka lat temu zerkają na etykiety produktów w poszukiwaniu naturalnych składników. Niestety nie zawsze mamy czas na takie skrupulatne wczytywanie się w to, co napisał na opakowaniu producent. Sztuka ta bywa tym trudniejsza, że wiele firm drukuje składy najmniejszą możliwą czcionką, do przeczytania której niezbędna jest lupa. Na szczęście zapamiętując listę szkodliwych produktów, zdecydowanie podniesiemy jakość swojej diety bez wczytywania się w składy.

Dlaczego przetworzona żywność może być potencjalnie szkodliwa

Zasada, którą powinniśmy się kierować w czasie zakupów, jest prosta – wybierajmy produkty z jak najkrótszą listą składników. Dzięki temu mamy duże szanse na uniknięcie na przykład wątpliwego azotanu potasu lub błękitu pantotenowego. Spożywanie tych i innych substancji w nadmiarze prowadzi do niestrawności, bólu głowy, a skrajnych przypadkach powoduje trudności z oddychaniem, podrażnienie skóry. Duża ilość konserwantów i sztucznych słodzików nikomu zatem nie służy, ale unikać powinny jej przede wszystkim dzieci. Jeśli dorosły raz na jakiś czas zje wysoko przetworzony produkt, prawdopodobnie nic mu nie będzie, ale nie może być to element codziennej diety, a raczej ostateczność. 

Składniki, które powinny wzbudzać niepokój

Można, by pomyśleć, że zwykła pszenna bułeczka nie wyrządzi nam krzywdy. W rzeczywistości jednak jest to wypiek powstały na bazie białej mąki pozbawionej w procesie produkcyjnym witamin, minerałów i błonnika. W efekcie zjedzenia takiego smakołyku wątpliwej jakości będziemy czuć się ociężali i szybko zgłodniejemy, nie dostarczając przy tym organizmowi żadnych substancji odżywczych. To samo dotyczy całkowicie zbędnego w diecie cukru rafinowanego, syropu kukurydzianego lub fruktozowego i słodzików takich jak glutaminian sodu, aspartam, benzoesan sodu, fosoforany, lecytyna sojowa oraz sztuczne barwniki. Abstrahując od tego które z nich są niezdrowe, a które dość bezpieczne – nie ma potrzeby kupowania produktów zawierających długą listę dodatków, słodzików czy cukrów.

Lista produktów zakazanych

Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, dieta musi być jego nieodłącznym elementem. Posiłki powinny dostarczać nam nie tylko przyjemności wynikającej ze smaku, ale także niezbędnych do życia tłuszczy, białka i innych składników. Konieczne w takim przypadku jest także wykluczenie produktów przetworzonych, które do naszej diety nie wnoszą nic dobrego. Przede wszystkim zrezygnujmy z głęboko mrożonego pieczywa z bardzo długim składem, chipsów oraz frytek. Niewskazane są także puszkowane pasztety lub mięsiwa, które zawierają zbędne substancje. Warto zrezygnować też z zupek chińskich, innych dań instant i gotowych potraw zamkniętych w szczelnych, plastikowych opakowaniach. Absolutnie zakazane w zdrowym jadłospisie są parówki i wędliny o niewielkiej zawartości mięsa. 

W myśl zasady, że jesteśmy tym, co jemy, warto wybierać zdrowe, świeże produkty, które nie zostały poddane przesadnej obróbce. Dzięki temu poczujemy się lepiej, nasze ciało będzie dobrze odżywione i zaczniemy tryskać energią. W przyszłości przełoży się to natomiast na dłuższe życie bez poważnych chorób onkologicznych oraz kardiologicznych.

ANR

About admin

Check Also

nanocząsteczki w terapii onkol

Zastosowanie nanocząsteczek w celowanej terapii onkologicznej

Jednym z najbardziej obiecujących obszarów nanomedycyny jest wykorzystanie nanocząsteczek w celowanej terapii onkologicznej. Ta innowacyjna …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *