ketchup cukier
Cukier bywa dodatkiem do jedzenia nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na swoje właściwości konserwujące żywność | fot.: stock.adobe.com

Skąd nadmiar spożycia cukru? W tych produktach można się go nie spodziewać!

Wiedza o tym, że cukier spożywany w zbyt dużych ilościach szkodzi, jest powszechna. Większość osób, mając świadomość że może on wywoływać choroby serca, próchnicę, otyłość i szereg innych chorób, stara się świadomie ograniczyć jego spożycie. Okazuje się jednak, że samo zaprzestanie słodzenia herbaty czy kawy i ograniczenie słodzenia słodyczy może nie wystarczyć. Istnieje bowiem szereg produktów, w których nie spodziewalibyśmy się wysokiej zawartości cukru. Czego należy się unikać, jeśli zależy nam na zdrowszym odżywianiu się?

Ukryty cukier – gdzie się znajduje?

Cukier bywa dodatkiem do jedzenia nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na swoje właściwości konserwujące żywność. Z tego powodu często znajdziemy jego spore ilości również w produktach spożywczych, które w żaden sposób nie kojarzą się ze słodkim smakiem. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazały, że cukier może oddziaływać uzależniająco na ośrodki przyjemności znajdujące się w mózgu. Na jakie produkty należy zatem uważać?

  • Ketchup. Zawartość cukru w ketchupie może wydawać się zaskakująca, jako że ten dodatek do jedzenia kojarzymy raczej z pikantnym bądź słonym smakiem. Tymczasem niektóre ketchupy mogą zawierać aż blisko 1/4 cukru.
  • Napoje owocowe. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz napój nie jest sztucznie dosładzany, warto wybierać naturalne, wyciskane soki 100%.
  • Batoniki „fit”. Zawierają one co prawda sporą ilość ziaren, orzechów i suszonych owoców, jednak nie oznacza to, że są całkowicie zdrowe. Bardzo często są bowiem dosładzane, a czasem wręcz sklejane za pomocą cukru.
  • Serki i jogurty dla dzieci. Często ulegamy mylnemu przeświadczeniu, że produkt przeznaczony dla dzieci będzie zdrowszy. Bywa jednak, że tego typu produkty są sztucznie dosładzane mimo zawartości owoców.
  • Płatki śniadaniowe. Jeśli chcemy uniknąć niepotrzebnego spożycia cukru, warto wybierać płatki kukurydziane ze 100% zawartością kukurydzy. 

Jak sprawdzić zawartość cukru w produkcie?

Przede wszystkim warto bardzo uważnie czytać etykiety. Cukier w składzie może być bowiem ukryty pod bardzo wieloma różnymi nazwami. Trzeba także pamiętać, że producent jest zobowiązany do podania ilości składników na 100 gram produktu, zatem wartość należy odpowiednio przemnożyć. By zmniejszyć ilość spożywanego cukru, warto stosować się do kilku prostych zasad. Wybierajmy produkty z jak najprostszym składem oraz jak najmniejszą ilością dodatków. Zamiast gotowego, dosładzanego napoju owocowego dodajmy do wody domowy sok owocowy. Do płatków można samodzielnie dodać ulubione owoce, orzechy czy rodzynki, zamiast wybierać gotową mieszankę musli. 

Pod jakimi innymi nazwami znajdziemy cukier na etykiecie?

  • syrop glukozowo- fruktozowy  lub syrop kukurydziany (HFCS). Jest to produkt, który w masowej produkcji zastępuje cukier. Jego szkodliwość nie została udowodniona, jednak bywa podejrzewany o powodowanie cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
  • sorbitol (E-420). W większych ilościach może działać drażniąco na żołądek i cały układ pokarmowy. 

APY

About admin

Check Also

Vitamina D

Co to jest witamina D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i jedną z najważniejszych witamin dla funkcji biologicznych. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *