domowy chleb
Dobry chleb oczarowuje pięknym zapachem i chrupką skórką | fot.: stock.adobe.com

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a oprócz tego zawiera sporo błonnika, który wpływa korzystnie na pracę jelit. Niestety często pieczywo, które można kupić w marketach, ma słaby skład, w którym jest wiele zupełnie zbędnych składników. Taki chleb czy bułki nie przypominają w smaku tego, które gościło na talerzach naszych mam i babć. Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba w domowym zaciszu. Co powinno znaleźć się w składzie domowego, prawdziwego pieczywa? Jakie składniki można dodać do mąki, by chleb zachwycał swoim smakiem i aromatem? 

Z czego powinien składać się domowy chleb?

Dobry chleb oczarowuje pięknym zapachem i chrupką skórką. W zależności od upodobań smakowych pieczywo może być pszenne, żytnie, orkiszowe lub mieszane. Domowy chleb smakuje znacznie lepiej niż pieczywo, które można kupić w marketach. To drugie zazwyczaj wykonane jest z mrożonego ciasta, które odpiekane jest w sklepowych piecach. Niestety skład takiego pieczywa jest niezwykle długi i zawiera masę niepotrzebnych składników, które odpowiedzialne są za przedłużenie trwałości wypieków i nadanie im pożądanego wyglądu i smaku. 

Najlepszy domowy chleb, oprócz mąki, drożdży, zakwasu i soli, powinien zawierać jedynie ziarna. Jest to oczywiście indywidualny wybór, gdyż klasyczny chleb biały składa się tylko z mąki pszennej, drożdży i wody. Od naszego gustu zależy wybór mąki na pieczywo. Może to być jeden rodzaj mąki, ale również mieszanka wielu rodzajów mąk. Osoby na diecie bezglutenowej korzystając z gotowych mieszanek na pieczywo, mogą robić domowe pieczywo, nieodbiegające smakiem od tradycyjnych wypieków. 

Jakie dodatki można dodać do domowego pieczywa?

Chcąc urozmaicić swoje domowe pieczywo, na etapie wyrabiania chleba można dodać do niego różne dodatki. Jakie sprawdzą się najlepiej?

  • Nasiona, na przykład chia, siemię lniane, sezam, słonecznik, czarnuszka,
  • Suszone owoce, takie jak żurawina, daktyle, figi, morele,
  • Świeże zioła, na przykład tymianek, rozmaryn czy oregano,
  • Orzechy, doskonale sprawdzą się włoskie, pekan i migdały,
  • Suszone warzywa- bataty, pasternak, burak, suszone pomidory. 

Dlaczego warto robić samodzielnie pieczywo?

Domowe i pachnące pieczywo w smaku znacznie przewyższa wyroby kupione w sklepach spożywczych. Dobrej jakości składniki sprawiają, że wypieczony w domu chleb dłużej zachowuje swoją świeżość. Ponadto ma bardziej wyczuwalny smak, który dobrze komponuje się z dodatkami do chleba. Robiąc samemu pieczywo mamy gwarancję, że w jego składzie nie uświadczymy sztucznych dodatków, spulchniaczy, konserwantów czy polepszaczy smaku. Wypiek domowego pieczywa nie wymaga specjalnego doświadczenia ani umiejętności. Jedyne czego potrzeba to dobrej klasy produktów oraz formy, w której zostanie umieszczone ciasto na chleb.

Domowy chleb zachwyca zapachem, chrupiącą skórką z wierzchu i sprężystym środkiem. By wypieki charakteryzowały się najlepszą jakością, warto stawiać na mąki ekologiczne. 

AGA

About admin

Check Also

przechowywanie żywności

Jak wydłużyć świeżość i zdatność do spożycia zakupionych produktów?

Większa zakupy powodują, że warto przemyśleć skuteczne sposoby przedłużania świeżości produktów. Decydujące znaczenie ma przede …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.