deser keto
Swoją przygodę z ciastami keto warto rozpocząć od przyjrzenia się produktom, które możemy wykorzystać do ich przygotowania | fot.: stock.adobe.com

Pyszne ciasta keto

Osoby na diecie ketogenicznej bardzo mocno ograniczają spożycie węglowodanów. Ich desery nie mogą więc zawierać cukru, jak również klasycznej mąki pszennej. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smakołyków, które nie będą ustępować smakiem tym tradycyjnym. Wśród godnych polecenia ciast można wymienić chociażby tiramisu, jak również rozmaite wariacje na temat sernika. 

Jakie słodziki i mąki mogą być stosowane przez osoby będące na diecie ketogenicznej?

Zanim możliwe będzie przygotowanie przez nas keto ciasta, musimy wybrać się na zakupy. Wszystko po to, aby nabyć produkty odpowiednie dla siebie. Najprawdopodobniej będziemy potrzebować jakiegoś zamiennika klasycznej mąki pszennej, która jest wykorzystywana do wielu wypieków. Zastąpić mogą nam ją mąki orzechowe, takie jak na przykład mąka migdałowa, czy też mąka z orzechów włoskich. Celować możemy także w mąkę kokosową, która nada naszym wypiekom charakterystyczny posmak. Osoby na diecie keto powinny również zwrócić swoją uwagę na zamienniki cukru. Spożywanie tego tradycyjnego nie będzie niestety dobrym pomysłem. Na diecie keto nie powinno sięgać się również po miód, ani też po syrop klonowy. Na szczęście, można zdecydować się na erytrytol, który jest niemal tak samo słodki jak cukier. Idealnym dodatkiem do ciast keto będą także serek mascarpone, jogurt naturalny, twaróg, jak również ricotta. Śmiało można sięgać również po słodką śmietankę.

Keto tiramisu – jak je zrobić?

Jeżeli jesteśmy na diecie ketogenicznej, możemy przygotować chociażby keto tiramisu. W wersji klasycznej, do jego zrobienia używa się między innymi biszkoptów. Te z tradycyjnej mąki pszennej nie wchodzą jednak w grę. Na szczęście, możemy przygotować keto biszkopty samodzielnie, wykorzystując do tego celu mąki orzechowe. Świetnie sprawdzi się chociażby mąka z migdałów. Zawiera ona sporo białka oraz nienasyconych tłuszczy. Jest także bogata w składniki mineralne. Mowa tu chociażby o cynku czy magnezie. Oprócz mąki, do przygotowania biszkoptów wykorzystajmy jajka. Jeżeli chodzi o krem, do jego zrobienia możemy uczyć zarówno śmietanki, jak i mascarpone. Do poslodzenia ciasta najlepiej wykorzystać ksylitol. Biszkopty z powodzeniem można nasączyć w kawie. Dopuszczalne jest także posypanie ciasta gorzkim kakao. Nie musimy zatem rezygnować z wyjątkowego smaku tiramisu, który większości z nas jest nam doskonale znany.

Sernik – deser idealny dla osób na diecie keto 

Przykładem kolejnego ciasta, które możemy przygotować będąc na keto diecie jest sernik. Nie róbmy go jednak na klasycznym kruchym spodzie z mąki pszennej. Śmiało możemy wykorzystać zaś mąkę orzechową, a także pokruszone orzechy i olej z kokosa. Masa serowa może być przygotowana zarówno z klasycznego twarogu, jak i z innych rodzajów sera. Ostatnimi czasy, bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się delikatne serniki na bazie ricotty oraz serka mascarpone. Do posłodzenia ciasta najlepiej wykorzystać ksylitol. Warto postarać się o to, aby w serniku nie znalazły się suszone owoce. Zawierają one bowiem spore ilości węglowodanów. Spożywanie dużych ich ilości nie jest wskazane, jeśli jesteśmy na diecie keto. Jeżeli marzy nam się polewa do sernika, śmiało możemy sięgnąć po tę przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Musimy jednak pamiętać o tym, aby sięgnąć po produkt, który nie jest słodzony cukrem. Na szczęście, w sklepach możemy znaleźć coraz więcej czekolad, które są dosładzane dodatkiem erytrytolu. Zawsze starajmy się sięgać po wyrób zawierający minimum 80 procent kakao. Takie czekolady są najbardziej wartościowe oraz niesamowicie aromatyczne. Polewa na bazie takiej czekolady doskonale przełamie słodycz sernika. Jeżeli polewa to dla nas za mało, do masy serowej możemy dodać także nieco masła orzechowego. Dzięki temu, ciasto również zyska niebanalny posmak. 

Swoją przygodę z ciastami keto warto rozpocząć od przyjrzenia się produktom, które możemy wykorzystać do ich przygotowania. Wśród nich wyróżnić można chociażby mąkę migdałową, jak również erytrytol. Polecanymi deserami, w których możemy zasmakować są bez wątpienia tiramisu oraz oczywiście serniki.

AUB

About admin

Check Also

nowoczesne dania świąteczne

Nowoczesne podejście do klasycznych świątecznych potraw: twórcze reinterpretacje

Święta to czas tradycji, ale także doskonała okazja do eksperymentowania i wprowadzania nowych smaków do …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *