Dieta w ciąży
To, jak się odżywiamy, ma istotny wpływ na przyrost jego wagi i rozwój narządów. Dlatego należy dbać o dobrze zbilansowaną dietę, która odbije się z korzyścią na dziecku i sprawi również, że my nie przytyjemy zbyt wiele, wracając po porodzie do swojej sylwetki sprzed ciąży | fot.: stockAdobe.com
Home / Społeczeństwo / Dziecko / Właściwe nawyki żywieniowe w czasie ciąży – jak zadbać o siebie i dziecko

Właściwe nawyki żywieniowe w czasie ciąży – jak zadbać o siebie i dziecko

Bardzo wiele kobiet decyduje się na to, aby zostać matkami planując z wyprzedzeniem kolejne etapy ciąży i rodzicielstwa. Chcemy, aby nasze dziecko urodziło się zdrowe i silne. Mamy na to duży wpływ, dlatego warto zastanowić się, jak zmienić swój dotychczasowy styl życia, jeśli obecnie pozostawia on wiele do życzenia lub jak go ulepszyć nawet, jeśli teraz jest na dobrym poziomie.

Dieta – podstawą dbałości o siebie i maluszka

Mamy często starają się zadbać o swoje dzieci jak najlepiej. Kiedy zachodzimy w ciążę, chcemy zapewnić maluchowi, jak najlepszy rozwój. To, jak się odżywiamy, ma istotny wpływ na przyrost jego wagi i rozwój narządów. Dlatego należy dbać o dobrze zbilansowaną dietę, która odbije się z korzyścią na dziecku i sprawi również, że my nie przytyjemy zbyt wiele, wracając po porodzie do swojej sylwetki sprzed ciąży. Warto wprowadzić do swojego jadłospisu jak najwięcej warzyw i owoców. To właśnie one są naturalnym bogactwem witamin. Dlatego trzeba korzystać z tego, że zaopatrują nasze organizmy w niezbędną energię. Istotne jest też to, aby dostarczyć organizmowi białko dobrej jakości oraz jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowy substytut dla cukru

Gdzie szukać produktów, które zapewnią nam te i inne mikroelementy? Dobrze jest wprowadzić do codziennego menu orzechy, które są bogate w węglowodany i zawierają zdrowe tłuszcze. Możemy dosypywać je do śniadaniowej owsianki lub traktować jako przekąskę. Nerkowce, orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie to doskonałe rozwiązanie, która zaspokoi nasz głód i sprawi, że nie będziemy miały ochoty podjadać. To szczególnie ważne dla pań, które kochają słodycze. Warto je ograniczyć w trakcie ciąży, aby nie nazbierać zbyt wielu kilogramów. Ponadto cukier jest szkodliwy, czego dowodzą liczne badania. Warto jako alternatywę spożywać przynajmniej łyżkę miodu dziennie. Nieważne czy zdecydujemy się na akacjowy, gryczany, czy spadziowy – dostarczy nam on mnóstwa cennych pierwiastków. Będziemy się świetnie czuły.

Dawka wartościowej energii

Dobrze jest ograniczyć picie kawy, gdyż zawiera pobudzającą kofeinę. Oczywiście nie warto wpadać w skrajności i rezygnować ze wszystkiego, co lubiłyśmy do tej pory. Mogłoby to prowadzić do groźnych niedoborów i do osłabienia, a my musimy być w tym czasie silne. Dlatego jeśli bardzo lubimy czekoladę, nie musimy się obawiać spożywania jej w umiarkowanych ilościach. Najlepiej byłoby jednak wybierać w sklepie gorzką o zawartości kakao przynajmniej 70%. Wtedy dostarczamy sobie magnezu i żelaza. Warto jeść naturalne jogurty oraz przygotowywać sobie koktajle, w których skomponowaniu ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Do ich wykonania możemy użyć bananów, truskawek i właściwie wszystkich owoców, jak również jarmużu, czy innych bogatych w żelazo warzyw. Dobry blender kielichowy poradzi sobie z rozdrobnieniem wszystkich warzyw i owoców, a nawet orzechów. Możemy wykonać takie koktajle na bazie kefiru, który zawiera mnóstwo korzystnych dla jelit bakterii, a będziemy czuły się syte.


AWO

About admin

Check Also

alpaki

Alpakoterapia staje się w Polsce coraz bardziej popularna

Hodowcy zwracają uwagę na to, że te pochodzące z Ameryki Południowej zwierzęta znakomicie sprawdzają się w działaniach …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *