dietetyczne fakty i mity
Jeśli pożywienie jest dostarczane regularnie, organizm nie ma potrzeby gromadzenia zapasów | fot.: Fotolia

Mity dietetyczne – w co absolutnie nie wierzyć?

Czasami nasz tryb życia pozwala na 5 posiłków dziennie, czasami tylko na 3 a czasami na 6. Jednak najważniejsza jest nie ilość posiłków a ilość zjadanych kalorii. Jeśli zachowamy deficyt kaloryczny, schudniemy nawet jedząc 3 posiłki dziennie. Istotna jest tutaj też regularność spożywanego jedzenia. To ona pozwala przystosować się naszemu organizmowi do zdrowych nawyków żywieniowych. Jeśli pożywienie jest dostarczane regularnie, organizm nie ma potrzeby gromadzenia zapasów.

Najlepszy sposób, żeby schudnąć to głodówka

Głodówka to rzeczywiście najlepszy sposób w odchudzaniu ale na efekt jo – jo a nie na schudnięcie. Dzieje się tak dlatego, że głodówki mają szkodliwy wpływ na metabolizm i przemianę materii. Wynika to z przyzwyczajania naszego organizmu do gromadzenia zapasów w postaci tłuszczów. Po za tym po okresie głodówki nasz organizm próbuje nadrobić braki przez nią spowodowane. Tym samym rozregulowuje to naszą masę ciała.

Za przybieranie na wadze odpowiadają węglowodany

Węglowodany nie są odpowiedzialne za zwiększanie się naszej masy ciała. Za to bardzo ich potrzebujemy, a by nasz organizm miał niezbędną energię. To właśnie węglowodany są jej podstawowym źródłem. Ważne jest jednak dostarczanie sobie węglowodanów złożonych. Możemy je znaleźć przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, jak kasza, warzywa strączkowe czy brązowy makaron i ryż. Dodatkowo produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika. Z kolei błonnik odpowiada za procesy trawienia. Jak najbardziej dobrze jest zrezygnować z węglowodanów prostych. Znajdują się one w takich produktach jak: słodycze, białe pieczywo, słone przekąski.

Jedz dużo owoców a na pewno schudniesz

Rzeczywiście jedzenie owoców jest zdrowe a na pewno dużo zdrowsze niż jedzenie słodyczy. Jednak trzeba pamiętać, że owoce to też cukier. Dlatego nie możemy jeść ich nieograniczoną ilość. Tak więc jeśli mamy ochotę na kawałek ciasta a w zamian za niego zjemy owoc to na pewno lepsze rozwiązanie Jednak najlepszym jest zrezygnować z cukru w ogóle. Cukier to zawsze cukier, obojętnie jakie jest jego źródło.

Rynek związany ze zdrowym trybem życia, to w ostatnich czasach chyba najszybciej rozwijający się rynek. Dietetycy i trenerzy personalni prześcigają się w ofertach i przekonywaniu nas co jest ważne a co nie dla zdrowia. Ważne jest, aby w tym wszystkim zachować zdrowy rozsądek. Istotne jest też czerpanie wiedzy ze sprawdzonych źródeł. A co najważniejsze, liczy się nie tylko dieta ale całościowa zmiana nawyków żywieniowych.

IMO

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *