właściwości miodu
Właściwości miodu znane są ludziom od tysięcy lat | fot.: Fotolia

Lecznicze właściwości na wyciągnięcie ręki. Jakie właściwości prozdrowotne zaoferują Ci popularne produkty spożywcze?

Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że popularne produkty zdrowotne mają właściwości prozdrowotne. I wcale nie mówimy tu o drogich i egotycznych owcach czy ekskluzywnych rarytasach, takich jak ostrygi czy kawior. Te składniki niemal każdy z nas ma w swojej kuchni czy spiżarni.

Słodkie zdrowie

Właściwości miodu znane są ludziom od tysięcy lat. W jednej z piramid znaleziono szczelnie zamknięte pojemniki z tym przysmakiem. Po mimo upływu tysięcy lat idealnie nadawał się do spożycia. Miód pomoże nam zwalczyć wiele naszych codziennych dolegliwości. Słynna Kleopatra podobno używała go do kąpieli. I nic dziwnego… Odżywia naszą skórę i delikatnie ją zmiękcza. W kryzysowych sytuacjach możemy użyć miodu na popękane usta. Zadziała jak najkosztowniejszy balsam do ust. Popękany naskórek zdecydowanie szybciej się zagoi, a to dlatego że miód ma właściwości antyseptyczne. Dlatego z powodzeniem możemy dodać łyżeczkę miodu do ciepłej wody. Taki napój pomoże nam skutecznie walczyć z bólem gardła…

Naturalne probiotyki za grosze

W ostaniach latach modne stało się zażywanie probiotyków. Nasze babcie doskonale dawały sobie radę bez tych nowoczesnych wynalazków. Naturalne probiotyki możemy kupić za przysłowiowe grosze. Możemy sięgnąć po naturalny jogurt czy też nasze swojskie kiszonki, na przykład po ogórki. Warto też wykorzystać wodę z tych ostatnich. Pomoże nam zwalczyć pasożyty, takie jak owsiki. Nasze babcie zalewały wodą z ogórków kiszonych ząbki czosnku i odstawiały na kilka dni w ciemne miejsce. Takim domowym specyfikiem leczyły całą rodzinę. Podobne działanie mają pestki dyni. Te dwa specyfiki działają równie skutecznie jak medykamenty z apteki, a przy tym nie mają praktycznie żadnych działań niepożądanych.

Zbijamy zbędne kilogramy!

Jedzenie może nam pomóc walczyć z nadwagą i wcale nie mówimy tu o żadnej diecie. Po pierwsze należy zawsze pamiętać o błonniku. On sam nie ma praktycznie żadnych właściwości odżywczych, jednak jest on niezwykle ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Błonnik pęcznieje w żołądku, dzięki temu szybciej czujemy się najedzeni, a więc automatycznie spożywamy mniej kalorii. Błonnik pobudza też nasze jelita do wytężonej pracy. Dzięki temu nie musimy borykać się z nieprzyjemnymi zaparciami. Gdzie znajdziemy błonnik? Na pewno w produktach pełnoziarnistych, takich jak chleb, makaron czy płatki. Nie możemy też zapominać o owocach i warzywach.Te ostatnie powinny nam towarzyszyć praktycznie przy każdym posiłku.

W utracie zbędnych kilogramów pomoże nam też zielona herbata. Ona pobudza nasz metabolizm do intensywniejszego działania. Dodatkowo ten wyjątkowy napar pomaga nam walczyć z wolnymi rodnikami, a te ostanie w dużej mierze odpowiadają za proces starzenia się.

To oczywiście tylko niektóre produkty, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest ich z o wiele więcej. Niestety współcześnie często zapominamy o ich właściwościach, zdecydowanie chętniej sięgamy po suplementy, które niestety nie   są w stanie zastąpić nam zrównoważonej i zdrowej diety…

AWY

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *