różne rodzaje cukru
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Nie ma w tym nic złego! Jednak nadmiar cukrów w naszej diecie może poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi | fot.: stock.adobe.com

Dlaczego warto uważać na ilość spożywanego cukru? to musisz wiedzieć!

W obecnych czasach cukier dodawany jest niemal to każdego produktu spożywczego. Jego ogólna dostępność powoduje, że łatwo jest przekroczyć zdrowy dla naszego organizmu dzienny limit jego spożycia. Jakie są tego konsekwencje?

 Cukier – słodko gorzki przysmak

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Nie ma w tym nic złego! Jednak nadmiar cukrów w naszej diecie może poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi. Według najnowszych badań cukier ma działanie zakwaszające nas organizm, a to z kolei sprzyja namnażaniu się w naszym ciele wszelkiego rodzaju bakterii i grzybów.

Problem głównie polega na tym, iż zbierające straszliwe żniwo choroby nowotworowe według wielu badań oprócz predyspozycji genetycznych, mogą być spowodowane dietą bogatą w cukry proste. To właśnie cukier stanowi główne źródło pokarmu dla powstających komórek rakowych.

Do innych negatywnych skutków spożywania cukrów w nadmiarze należy próchnica pojawiająca się na naszych zębach. Cukier może także zaostrzać wszelkie zmiany trądzikowe występujące na twarzy. Jest to szczególnie istotna informacja dla milionów nastolatków zmagających się z walką z niedoskonałościami swojej cery.

Cukier uniemożliwia prawidłowe wchłanianie przez nasz organizm mikroelementów takich jak wapń czy magnez. Co więc zrobić by unikać wszechobecnego cukru, i zadbać właściwie o nasze zdrowie?

Zmiany żywieniowe

Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia cukru w naszym codziennym życiu, lub skorzystania z jego licznych zamienników. Można tutaj wymienić słodzik (np. ksylitol) czy miód, które osłodzą smak potraw i napojów, jednak bez negatywnych konsekwencji jakie spotkamy stosując cukier.

Wybierając pieczywo starajmy się kupować produkty wykonane z ciemnej mąki. Mają one w swoim składzie zdecydowanie mniejsze ilości cukru, ale także zawierają zdecydowanie więcej wartości odżywczych oraz mikroelementów.

Zmiany najlepiej rozpocząć od drobnych postanowień. Jednym z nich może być rezygnacja ze słodzenia herbaty, czy zakupu drożdżówki w drodze do pracy czy szkoły. Nikt nie mówi o tym by całkowicie zrezygnować ze spożywania cukrów, jednak jego ogromna ilość znajdująca się w większości produktów wymusza na nas większą ostrożność podczas doboru menu.

Już po pewnym czasie zauważymy pozytywne zmiany wynikające ze zmiany nawyków żywieniowych. Nasz sen będzie głębszy, staniemy się bardziej skoncentrowani, ale przede wszystkim w ciągu dnia będziemy mieli zdecydowanie więcej energii do działania. Częste spożycie cukru prowadzi bowiem do skoków poziomu insuliny w naszym organizmie. Przyczynia się to właśnie między innymi do zmian w energii jaka towarzyszy nam podczas dnia.

Nowy styl życia

Być może drobne zmiany w dotychczasowym odżywianiu będą stanowiły impuls do dalszych zdrowych zmian w naszym życiu. Bardzo często to właśnie dieta stanowi początek szeregu zmian jakie mają zajść w naszym życiu.

Z czasem zainteresujemy się może treningiem, czy kulinariami opartymi wyłącznie na zdrowych produktach naturalnego powodzenia.

Nic nie stoi na przeszkodzie by choćby spróbować kilku zmian żywieniowych w życiu, ponieważ może nam to wyjść jedynie na dobre.

MŚW

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *