dieta antyrakowa
Dieta antyrakowa stosowana jest przede wszystkim w profilaktyce nowotworowej. Niech nie zmyli Cię słowo "dieta", ponieważ w tym przypadku powinno odnosić się ono do stylu życia, a nie tylko chwilowej zmiany | fot.: StockAdobe.com

Antyrakowa dieta? Jest coś takiego! Poznaj zaliczające się do niej produkty spożywcze

Jedzenie jest nie tylko źródłem energii, niezbędnej do działania oraz codziennego funkcjonowania, ale dostarcza przede wszystkim cennych wartości odżywczych w postaci witamin i minerałów. Odpowiednia dieta odgrywa także szczególną rolę w profilaktyce nowotworowej, w trakcie trwania leczenia, a także po jego zakończeniu. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem (World Cancer Research Found) opracowała standardy dotyczące żywienia, które w połączeniu z modyfikacją stylu życia, mogą obniżyć nawet o 1/3 zachorowań na raka! Na jakich produktach powinna opierać się zatem dieta antyrakowa oraz jakie są jej podstawowe założenia? 

Główne zasady diety antyrakowej

Dieta antyrakowa stosowana jest przede wszystkim w profilaktyce nowotworowej. Niech nie zmyli Cię słowo „dieta”, ponieważ w tym przypadku powinno odnosić się ono do stylu życia, a nie tylko chwilowej zmiany. Główną rola przypada tutaj warzywom i owocom, które powinniśmy spożywać przynajmniej w 5 porcjach na dzień, przy zachowaniu odpowiednich proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. W naszym jadłospisie nie może zabraknąć także błonnika, produktów pełnoziarnistych oraz roślin strączkowych.

Bądźmy jednak świadomi, że wybiórcze jedzenie produktów z diety antyrakowej nie jest gwarancją jej skuteczności! Największe znaczenie odgrywa w tym przypadku różnorodność spożywanych dań oraz wzajemne oddziaływanie poszczególnych składników. Chcąc cieszyć się zdrowiem, musimy zadbać zatem o zbilansowane posiłki, które dostarczą naszemu organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów.

Produkty w diecie antyrakowej

Na jakich dokładnie produktach opiera się dieta chroniąca przed nowotworami? Poznajmy najważniejsze składniki, dzięki którym świadomie zmniejszymy ryzyko zachorowań na tę niebezpieczną chorobę.

Kolorowe warzywa i owoce

Różne kolory warzyw i owoców decydują o ich głównych właściwościach, które pozwalają zapobiec chorobom nowotworowym, i tak:

  • Kolor czerwony to źródło likopenu oraz antocyjanów, czyli dwóch silnych przeciwutleniaczy. Znajdziemy go m.in w pomidorach, papryce, wiśniach, czereśniach, żurawinie.
  • Kolor zielony swoje właściwości antynowotworowe zawdzięcza związkowi, jakim jest indolo-3-karbinol. Najwięcej posiadają go brukselki, szpinak, brokuł, kapusta.
  • Kolor żółty i pomarańczowy świadczą o dużej zawartości witaminy C, zaliczanej do grupy przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym, a także są źródłem karotenoidów. W diecie antyrakowej warto uwzględnić produkty takie jak brzoskwinia, marchew, dynia, cytryny, mango, morele, ananasy oraz pomarańcze.
  • Kolor biały to bogactwo fitoestrogenów, które chronią przed rakiem żołądka, prostaty oraz piersi. Sięgajmy zatem po m.in cebulę, rzodkiew, czosnek, por.
  • Kolor fioletowy również bogaty jest w antocyjany, które występują w warzywach i owocach takich jak czarna porzeczka, aronia, czerwone winogrona, śliwki.

Produkty pełnoziarniste

Chcąc zapobiegać nowotworom, w naszej diecie obowiązkowo powinno znaleźć się miejsca na:

  • grube kasze,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • ciemny ryż,
  • makarony razowe,
  • płatki zbożowe,
  • otręby,
  • błonnik

Nasiona roślin strączkowych

Jednym ze źródeł błonnika są rośliny strączkowe, takie jak:

  • fasola,
  • groch,
  • ciecierzyca,
  • soja,
  • bób

Tłuszcze pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa opiera się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego, dlatego też zalecane jest zrezygnowanie z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, które znajdziemy w:

  • rybach morskich,
  • oliwie z oliwek,
  • orzechach,
  • pestkach dyni,
  • siemieniu lnianym,
  • oleju rzepakowym.
MBY

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *