czekoladowe ciasto z fasoli
Jednym z bardziej popularnych ciast warzywnych jest to na bazie fasoli | fot.: stock.adobe.com

Najlepsze ciasta z warzyw

Nie od dziś wiadomo, że każdy z nas powinien sięgać po przynajmniej trzy porcje warzyw dziennie. Niestety, wielu osobom sprawia to niemałą trudność. Aby przemycić warzywa do swojego jadłospisu, można zdecydować się na przygotowanie smakowitych ciast na ich bazie. Warto postawić nie tylko na powszechnie znane ciasto marchewkowe, ale również na ciasto z czerwonej fasoli. Godzien uwagi będzie także wypiek z ciecierzycy.

Czekoladowe ciasto z fasoli

Jednym z bardziej popularnych ciast warzywnych jest to na bazie fasoli. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się na pozór wydawać. Wśród składników, które się nam przydadzą, oprócz dwóch puszek fasoli, wymienić trzeba 4 jajka i tabliczkę gorzkiej czekolady. Będziemy potrzebować również dwóch mocno dojrzałych bananów oraz 1/4 szklanki dowolnego oleju spożywczego. Przyda się również płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki należy zblendować, a następnie wlać surowe ciasto do blaszki. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 40 minut. Ciasto warto udekorować polewą na bazie gorzkiej czekolady. Wypiek z fasoli czerwonej posiada dość ciężką konsystencję. Smakiem przypomina nieco klasyczne brownie. Wydaje się więc, że dobrym pomysłem będzie zaserwowanie go z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. W celu przygotowania takiego kremu wystarczy ubić śmietanę, a następnie zmiksować ją z serkiem. Ciasto fasolowe należy przekroić i przesmarować interesującą nas ilością kremu. Do kremu można dodać pestki wyjęte z owocu granatu, dzięki czemu będzie on bardziej orzeźwiający. 

Wilgotne i pyszne ciasto z ciecierzycy

Dobrze byłoby poznać nie tylko przepis na ciasto fasolowe, ale także na ciasto z cieciorki. Do jego przygotowania potrzebna będzie nam standardowa puszka ciecierzycy w zalewie. Niezbędne będą także trzy jajka oraz 50 g płatków owsianych. Do zrobienia ciasta z cieciorki będziemy potrzebować również 50 g roztopionego masła oraz pół szklanki ksylitolu. Nie powinniśmy zapomnieć także o łyżeczce sody oczyszczonej. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie zblendować na gładką masę. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez mniej więcej godzinę. Co jakiś czas warto sprawdzać, czy wypiek jest gotowy. W tym celu wystarczy umieścić w nim drewniany patyczek i sprawdzić czy jest on po wyjęciu suchy. Jeśli tak, ciasto jest gotowe. Wypiek warto polać roztopioną gorzką, mleczną bądź białą czekoladą. Możemy posypać go także posiekanymi orzechami bądź płatkami migdałowymi. 

Wśród ciast warzywnych zasługujących na uwagę wymienić można chociażby ciasto z fasoli czy ciecierzycy. Przygotowanie takich wypieków jest stosunkowo proste i szybkie. Aby ciasta były pełnowartościowe, dobrze jest użyć do nich zdrowego zamienniku cukru. Nie przesadzajmy także z ilością spożywanego jednorazowo ciasta. Jeden kawałek w zupełności wystarczy. Ciasta na bazie warzyw można posmarować kremem bądź polać roztopioną czekoladą. 

AUN

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *