Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną | fot.: Orchidea Creative Group

Jesienne smaki: patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków.

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • 2 szklanki jarmużu np. marki Eisberg
  • ½ szklanki kasza gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory
i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę
(ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać
z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Materiał partnera zewnętrznego

About admin

Check Also

domowy chleb

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *