Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną | fot.: Orchidea Creative Group
Home / Styl życia / Kuchnia / Jesienne smaki: patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Jesienne smaki: patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania. Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków.

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • 2 szklanki jarmużu np. marki Eisberg
  • ½ szklanki kasza gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory
i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę
(ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać
z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Materiał partnera zewnętrznego

About admin

Check Also

sałatka owocowa

Znakomite potrawy i przekąski na doskwierające upały

Gorące, letnie miesiące potrafią dać się we znaki. Kiedy temperatura znacznie wzrasta, przestajemy mieć ochotę …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *