mięso z grilla kuchnia bałkańska
W kuchni bałkańskiej mięso mielone jest wykorzystywane dość często, dlatego jedną z popularniejszych potraw jest Cevapcici | fot.: stock.adobe.com
Home / Styl życia / Kuchnia / Cevapcici, pljeskavica, ustipci – najbardziej charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej

Cevapcici, pljeskavica, ustipci – najbardziej charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej

Kuchnia bałkańska jak i cały region Bałkanów jest niezwykle zróżnicowany. Dlatego też w kuchni, określanej szeroko jako „bałkańska” znajdziemy wiele różnorodnych potraw, które w zależności od regionu będą różniły się nazwą, rodzajem mięsa czy dodatków, jednak sam „rdzeń” dania pozostanie ten sam. W kuchni bałkańskiej możemy wskazać wiele dań, które zostały docenione także poza tym obszarem i są chętnie spożywane przez turystów czy osoby odwiedzające ten kraj. Jednak do najpopularniejszych potraw bałkańskich należą z pewnością Cevapcici, Pljeskavica oraz Ustipci. Teraz pora na kilka słów o każdym ze wspomnianych dań.

Mielone inaczej

W kuchni bałkańskiej mięso mielone jest wykorzystywane dość często, dlatego jedną z popularniejszych potraw jest Cevapcici. Wykonuje się je najczęściej z mięsa wołowego lub jagnięcego. Cevapcici to podłużne kotlety wykonane z mięsa siekanego lub mielonego, które przygotowywane są na grillu. Najczęściej doprawia się je jedynie dużą ilością pieprzu oraz solą. Oczywiście jak to bywa w przypadku dań kuchni bałkańskiej w każdym regionie potrawa występuje pod inną nazwą, niekiedy zmieniane są też dodatki np. dodaje się do mięsa ostrą paprykę. W Albanii potrawa ta nazywana jest qofte, w Bośni znajdziecie ją pod nazwą Ćevapi, zaś w Rumunii pytajcie o mititei lub mici. Cevapcici najczęściej podawane są w towarzystwie chlebków pita oraz sosu tzatziki (jogurtowo-ogórkowego) lub ostrą pastą Ajwar.

Bałkański hamburger

Hamburger rodem z przepięknych Bałkanów? O czym mowa? Oczywiście o Pljeskavicy. Jest to grillowany kotlet, który przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa baraniego, wieprzowego czy wołowego. Trudno mówić o miejscu, w którym ta potrawa jest najbardziej popularna, bo występuje w wielu bałkańskich krajach. Oczywiście w zależności od miejsca występowania rodzaje mięsa są mieszane w różnych proporcjach (lub wybiera się jeden rodzaj mięsa) oraz stosuje się rozmaite przyprawy i dodatki np. ostrą paprykę czy wędzony ser. Ciekawym przykładem jest muzułmańska Bośnia, gdzie Pljeskavicę wykonuje się jedynie z mięsa wołowego. Pljeskawivę możemy spotkać zarówno w restauracjach w regionie, jak i pod postacią fast fooda – wtedy ten płaski kotlet wkładany jest w bułkę, którą dodatkowo wypełnia się różnymi dodatkami. Pljeskavica podawana jest często z chlebkiem pita lub klasycznie na talerzu w towarzystwie wielu warzyw oraz kajmaku.

Prawie jak pączki

Mimo że bałkańska kuchnia słynie raczej z ostrych i wyrazistych smaków to nie mogło w niej zabraknąć czegoś dla łasuchów i fanów słodkich potraw. Mowa tutaj o Ustipci, które można porównać do znanych nam pączków. Są to smażone kulki z drożdżowego ciasta, najbardziej popularne w Bośni i Hercegowinie oraz w krajach takich jak Chorwacja, Macedonia, Serbia, Wojwodina. W okręgu Srem oraz na Słowenii występują pod nazwą „miške”

Kuchnia bałkańska kusi bogactwem smaków i aromatów, nie sposób też wymienić wszystkich przepysznych i wartych spróbowania potraw. Prócz wyżej wymienionych na pewno na uwagę zasługuje również burek, czyli ciasto półfrancuskie nadziewane mięsem, serem lub warzywami, sałatka szopska, a na deser oczywiście znana powszechnie baklava.

MZA

About admin

Check Also

wnętrze nowoczesnej kuchni

Proste, domowe rozwiązania, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni

Wszyscy spędzamy sporo czasu w naszym domu. Zależy nam więc na tym, aby był on …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *