mięso z grilla kuchnia bałkańska
W kuchni bałkańskiej mięso mielone jest wykorzystywane dość często, dlatego jedną z popularniejszych potraw jest Cevapcici | fot.: stock.adobe.com

Cevapcici, pljeskavica, ustipci – najbardziej charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej

Kuchnia bałkańska jak i cały region Bałkanów jest niezwykle zróżnicowany. Dlatego też w kuchni, określanej szeroko jako „bałkańska” znajdziemy wiele różnorodnych potraw, które w zależności od regionu będą różniły się nazwą, rodzajem mięsa czy dodatków, jednak sam „rdzeń” dania pozostanie ten sam. W kuchni bałkańskiej możemy wskazać wiele dań, które zostały docenione także poza tym obszarem i są chętnie spożywane przez turystów czy osoby odwiedzające ten kraj. Jednak do najpopularniejszych potraw bałkańskich należą z pewnością Cevapcici, Pljeskavica oraz Ustipci. Teraz pora na kilka słów o każdym ze wspomnianych dań.

Mielone inaczej

W kuchni bałkańskiej mięso mielone jest wykorzystywane dość często, dlatego jedną z popularniejszych potraw jest Cevapcici. Wykonuje się je najczęściej z mięsa wołowego lub jagnięcego. Cevapcici to podłużne kotlety wykonane z mięsa siekanego lub mielonego, które przygotowywane są na grillu. Najczęściej doprawia się je jedynie dużą ilością pieprzu oraz solą. Oczywiście jak to bywa w przypadku dań kuchni bałkańskiej w każdym regionie potrawa występuje pod inną nazwą, niekiedy zmieniane są też dodatki np. dodaje się do mięsa ostrą paprykę. W Albanii potrawa ta nazywana jest qofte, w Bośni znajdziecie ją pod nazwą Ćevapi, zaś w Rumunii pytajcie o mititei lub mici. Cevapcici najczęściej podawane są w towarzystwie chlebków pita oraz sosu tzatziki (jogurtowo-ogórkowego) lub ostrą pastą Ajwar.

Bałkański hamburger

Hamburger rodem z przepięknych Bałkanów? O czym mowa? Oczywiście o Pljeskavicy. Jest to grillowany kotlet, który przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa baraniego, wieprzowego czy wołowego. Trudno mówić o miejscu, w którym ta potrawa jest najbardziej popularna, bo występuje w wielu bałkańskich krajach. Oczywiście w zależności od miejsca występowania rodzaje mięsa są mieszane w różnych proporcjach (lub wybiera się jeden rodzaj mięsa) oraz stosuje się rozmaite przyprawy i dodatki np. ostrą paprykę czy wędzony ser. Ciekawym przykładem jest muzułmańska Bośnia, gdzie Pljeskavicę wykonuje się jedynie z mięsa wołowego. Pljeskawivę możemy spotkać zarówno w restauracjach w regionie, jak i pod postacią fast fooda – wtedy ten płaski kotlet wkładany jest w bułkę, którą dodatkowo wypełnia się różnymi dodatkami. Pljeskavica podawana jest często z chlebkiem pita lub klasycznie na talerzu w towarzystwie wielu warzyw oraz kajmaku.

Prawie jak pączki

Mimo że bałkańska kuchnia słynie raczej z ostrych i wyrazistych smaków to nie mogło w niej zabraknąć czegoś dla łasuchów i fanów słodkich potraw. Mowa tutaj o Ustipci, które można porównać do znanych nam pączków. Są to smażone kulki z drożdżowego ciasta, najbardziej popularne w Bośni i Hercegowinie oraz w krajach takich jak Chorwacja, Macedonia, Serbia, Wojwodina. W okręgu Srem oraz na Słowenii występują pod nazwą „miške”

Kuchnia bałkańska kusi bogactwem smaków i aromatów, nie sposób też wymienić wszystkich przepysznych i wartych spróbowania potraw. Prócz wyżej wymienionych na pewno na uwagę zasługuje również burek, czyli ciasto półfrancuskie nadziewane mięsem, serem lub warzywami, sałatka szopska, a na deser oczywiście znana powszechnie baklava.

MZA

About admin

Check Also

domowy chleb

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *