Ogród warzywny, grządka z burakami.
Jednym z warzyw, które zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów, są buraki czerwone, oprócz oczyszczania organizmu zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca a zawarty w nich kwas foliowy i betaina zmniejszają możliwość zachorowania na miażdżycę | fot.: stock.adobe.com

W walce z wolnymi rodnikami – które warzywa i owoce zawierają najwięcej antyoksydantów?

Jak wszyscy wiemy, jedzenie warzyw i owoców powinno stanowić bardzo dużą część naszej diety. Jest tak między innymi dlatego, że oprócz wszystkich swoich niezwykłych i odżywczych właściwości, zawierają w sobie duże pokłady antyoksydantów. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie, dzięki czemu oczyszczają go i chronią przed zachorowalnością na nowotwory. Czym są antyoksydanty i w których owocach i warzywach znajdziemy ich najwięcej? Dowiesz się z tego artykułu.

Czym właściwie są antyoksydanty i dlaczego nasz organizm ich potrzebuje?

Aby wiedzieć, czym są antyoksydanty i dlaczego nasza dieta powinna być bogata w te związki, najpierw powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, czym są wolne rodniki? Jest to bardzo niestabilny związek, który w połączeniu z lipidami, białkami, węglowodanami lub DNA niszczy nieuchronnie ich strukturę, co następnie może powodować występowanie różnego rodzaju chorób, zwiększać szansę zachorowalności na nowotwory i negatywnie wpływać na stan zdrowotny organizmu. Aby pozbyć się wolnych rodników z naszego organizmu, powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów spożywczych, które zawierają w sobie antyoksydanty. Związki te chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, neutralizując je, dzięki czemu zmniejsza się szansa zachorowań na nowotwory, organizm się oczyszcza, a procesy starzenia ulegają znacznemu spowolnieniu.

Które warzywa zawierają najwięcej antyoksydantów?

Jednym z warzyw, które zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów, są buraki czerwone, oprócz oczyszczania organizmu zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca a zawarty w nich kwas foliowy i betaina zmniejszają możliwość zachorowania na miażdżycę. Warzywa te najlepiej jeść w postaci surowej, bowiem wtedy ich właściwości odżywcze są najlepsze i dają najwięcej efektów. Dobrym sposobem na spożywanie buraków jest starcie ich na tarce i podanie jako sałatki do posiłku. Do bogatych w aminokwasy warzyw należy także kapusta. Jest bogata w wiele witamin, a przy tym cechuje się bardzo niską kalorycznością. Ponadto związek w niej zawarty – sulforafan, stymuluje produkcję enzymów, które są odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, zmniejszając dzięki temu możliwość zachorowania na nowotwory. Warto także sięgnąć po natkę pietruszki, która także zawiera w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów.

Które owoce zawierają najwięcej antyoksydantów?

Jednym z owoców, które zawierają w sobie bardzo dużą ilość antyoksydantów, są rodzynki oraz suszone śliwki. Bogate w witaminę B i potas rodzynki dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz obniżają ciśnienie. Warto także sięgnąć po suszone śliwki, które zawierają w sobie liczne pokłady kwasów zwalczających wolne rodniki. Warto przypomnieć sobie o tych pysznych owocach nie tylko w sezonie świątecznym. W swojej codziennej diecie warto także sięgnąć po soki owocowe, dla przykładu, jednym z takich soków jest sok z granatu, zawarte w nim antyoksydanty wspomagają pracę organizmu. Zawierają także w sobie bardzo bogate pokłady witaminy C, która jak wiadomo, bardzo pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Dodatkowo możesz także sięgnąć po czarną porzeczkę, kiwi lub dziką różę, mają one w sobie dużo witaminy C. Cenna dla organizmu będzie także guawa, ten kwaskowaty, soczysty, egzotyczny owoc ma wysoką zawartość likopenu, który chroni przed zachorowalnością na raka prostaty. Ponadto owoc ten cechuje się wysoką ilością potasu, którego obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (podobnie jak nasz polski pomidor).

Warto sięgać po jak najwięcej antyoksydantów, aby pomóc sobie w walce z wolnymi rodnikami. Te odżywcze związki zawarte są nie tylko w dużej ilości warzyw i owoców, ale także w wielu innych produktach spożywczych. Podobny efekt da nam z pewnością sięgnięcie po bogate w witaminę E zdrowotne oleje, takie jak olej słonecznikowy lub olej z krokosza bądź z zarodków pszenicy. W swoją dietę warto także włączyć orzechy, jajka, kaszę gryczaną lub owoce morza, które są bogate w potas i selen, świetne źródło antyoksydantów.

EJA

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *