Przednówek to trudny dla organizmu czas. Zmienna aura, nagłe skoki temperatury, wiatry i deszcze sprawiają, że łatwo możemy się przeziębić. Ułatwia to osłabiony i wołający o witaminy po zimie organizm. Nabieramy apetytu na świeże warzywa i owoce, których jeszcze nie ma. Czasem kusimy się na nowalijki, co nie zawsze jest dobrym pomysłem. Co więc jeść, żeby dobrze odżywić organizm i nabrać sił?
Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu na przednówku?
Na przednówku wciąż, podobnie jak zimą, cennym pokarmem są kiszonki oraz warzywa strączkowe, ale jemy je w mniejszych ilościach, ponieważ po zimie trochę się nam już znudziły, a do tego organizm potrzebuje czegoś, co nieco go oczyści, a także dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Dieta powinna być lekkostrawna i należy dbać o odpowiednią ilość płynów. Korzystne jest picie wody mineralnej niegazowanej, zielonej herbaty, soku grejpfrutowego. Naturalnym dodatkiem, który wspomoże oczyszczanie organizmu, może być spirulina, czyli wyciąg z alg morskich. Oto co jeszcze warto włączyć do jadłospisu:
– nabiał z zieleniną
Organizm potrzebuje na przednówku chlorofilu, który dostarczy zielenina, a z dodatkiem nabiału będzie smakować wybornie i wzmocni też nasze mięśnie i kości. Może to być twarożek ze szczypiorkiem wyhodowanym w kuchni, kefiry, jogurty. Na ich bazie można przyrządzać koktajle zmiksowane z zieloną pietruszką lub innymi zielonymi ziołami z doniczek. W marcu może pojawić się już czosnek niedźwiedzi, którego aromatyczne listki nadadzą smaku wielu potrawom, a do tego dostarczą potrzebnych witamin i podniosą naszą odporność. Trzeba tylko uważać, by nie pomylić jego listków z konwalią, która jest trująca, a której liście wyglądają podobnie. Jeśli ktoś nigdy wcześniej nie jadł czosnku niedźwiedziego, powinien zacząć od małych ilości, żeby sprawdzić, czy nie ma na niego uczulenia.
– bataty
Bataty to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Zawierają dużo błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy C i E, potasu i przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. Poleca się je też osobom z problemami krążeniowymi. Można z nich przygotować doskonałą zupę, dodawać do zapiekanek, sałatek i wielu innych potraw. Można też przyrządzić z nich znakomite frytki.
– orzechy włoskie
Są kaloryczne, ale dostarczają mnóstwo witamin i dodają energii. Zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapobiegają wypadaniu włosów, co często ma miejsce na przednówku. Można je dodawać do sałatek lub jeść małe porcje jako przekąskę.
– kiełki
Są doskonałym źródłem witamin, enzymów, chlorofilu i mikroelementów. Można je kupić lub wyhodować samemu. Nadają się do tego różne nasiona, np. rzodkiewki czy brokułów. Znakomicie smakują jako dodatek do sałatek.
– oliwa
Zawiera cenne witaminy A, D i E, potas, magnez oraz wapń, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodawana do potraw i sałatek, poprawia stan skóry na wiosnę i dobrze wpływa na cały organizm.
To tylko niektóre produkty, mogące urozmaicić jadłospis na przednówku. Warto je jednak włączyć do menu ze względu na ich bogactwo witaminowe i pozytywny wpływ na zdrowie. One pozwolą nam zachować dobrą kondycję i spokojnie doczekać czasu, kiedy pojawią się świeże owoce i warzywa.
KOS