kobieta batonik proteinowy
Do wykonania pysznych, zdrowych przekąsek potrzebne jest przygotowanie kilku łatwo dostępnych składników | fot.: stock.adobe.com

Domowe batony proteinowe – zalety, właściwości, prosty sposób przygotowania

Białka inaczej zwane proteinami to bardzo ważny składnik, który wpływa na funkcje budulcowe. Odgrywają one niezwykle ważną rolę podczas metabolizmu oraz regulacji masy i funkcji życiowych ciała. Jest to również składnik na który szczególną uwagę zwracają sportowcy i osoby, które dbają o własne zdrowie i kondycję. Co jest głównym źródłem protein? W jaki sposób można je bezpiecznie i skutecznie dostarczać? Czym są i jakie właściwości posiadają batoniki proteinowe? Jak wykonać domowe zdrowe smakołyki z wysoką zawartością białka?

Znane źródła protein – jak je łatwo dostarczyć?

Białka to substancje, które są łatwo dostępne. Ważnym jest jednak, by sposób ich przyswajania również był szybki oraz wygodny. Do najbardziej popularnych produktów zawierających sporą ilość protein należą przede wszystkim:

  • mięso, 
  • jaja, 
  • orzechy, 
  • zboża, 
  • rośliny strączkowe, itp. 

Jednak dla zwiększenia efektu oraz wygody spożywania produktów białkowych sportowcy i osoby aktywne wspomagają się także różnego rodzaju odżywkami proteinowymi. Dla wielu ludzi najwygodniejszą formą przyjmowania tego rodzaju substancji jest produkt w postaci batonika proteinowego. Dlaczego jest to tak popularna forma wspomagania treningu i procesu odchudzania? Jakie własnościowi i zalety posiadają smakołyki wysoko białkowe?

Właściwości i zalety domowych batoników proteinowych

Spożywanie odpowiednio przygotowanych batonów może przynieść wiele korzyści. Jednakże te kupowane w sklepie mogą także negatywnie wpływać na organizm. Ogólną cechą tego rodzaju produktów jest wspomaganie diety. Szybka utrata masy oraz pobudzenie mięśni do ich rozrostu. Tego rodzaju batony są również bardzo wygodne w użyciu. Zawarte w nich składniki szybko się wchłaniają. Same produkty odpowiednio zaspakajają głód oraz dostarczają energii. Poza wszystkim są niezwykle smaczne. Mogą być zamiennikiem zwykłych, niezdrowych i wysokokalorycznych słodkości. Warto jednak zwrócić uwagę na szczegółowy skład batonika. Te oferowane przez wielu producentów mogą zawierać sporą ilość cukrów oraz tłuszczów nasyconych – co niekorzystanie wpływa na pracę całego organizmu. 

Warto więc w swojej diecie stosować domowe batony proteinowe. Po pierwsze są dużo zdrowsze. Osoba, która je przygotowuje ma pełną kontrolę nad składem, jak również może dostosować je do swoich potrzeb oraz oczekiwań, wykonać je z ulubionych produktów. Przygotowanie tego rodzaju przekąski jest proste, nie zabiera wiele czasu, a przede wszystkim jeszcze lepiej smakuje. 

Jak wykonać własnej roboty smakołyki wysokobiałkowe?

Przepis na domowe batony proteinowe

Do wykonania pysznych, zdrowych przekąsek potrzebne jest przygotowanie kilku łatwo dostępnych składników takich jak: orzechy nerkowca, kakao, odżywkę białkową, mleko, płatki owsiane, masło orzechowe, oliwę. W pierwszej kolejności należy wysmarować blachę olejem, by utworzona masa nie przywarła do niej. Kolejno należy zmieszać wszystkie składniki oraz rozdrobnić je przy użyciu blendera lub miksera. Tak stworzona mieszankę wyłożyć na blaszkę, lekko ugnieść i włożyć na kilka godzin do lodówki. Zmarznięty blok podzielić na małe kawałki.

Domowe batony proteinowe można także wykonać przy użyciu piekarnika.

Wszystkie przepisy na tego rodzaju smakołyki są bardzo proste i szybkie. Do stworzenia ulubionych słodyczy można wykorzystać dowolne składniki zawierające sporą ilość białka. Tak przygotowany baton może posłużyć, jako szybka, wzmacniająca przekąska zarówno w pracy, na siłowni, podczas męczącego dnia lub jako poobiedni deser. 

MJA

About admin

Check Also

kobieta uczulenie na słońce

Uczulenie na słońce – objawy i łagodzenie skutków

Generalnie rzecz ujmując, spędzanie czasu na słońcu jest zalecane dla naszego organizmu. Podczas dostawania się …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *