batony proteinowe
Największym plusem przygotowania batoników proteinowych w domu jest szybkość ich wykonania, a także łączenie ze sobą pełnowartościowych składników, które najbardziej lubimy | fot.: stock.adobe.com

Domowe batony proteinowe – alternatywa do sklepowych batonów

Ostatnimi czasy batoniki proteinowe stały się ulubioną przekąską nie tylko dla ludzi uprawiających sport, ale także dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla standardowych batonów, które można kupić w każdym sklepie. Coraz częściej jednak można spotkać się z batonikami proteinowy przy kasach w supermarketach lub na stoiskach ze zdrową żywnością. Niestety, kupując je, nie zawsze mamy pewność, że są w 100% zdrowe i naturalne. Najlepiej, jeżeli takie batoniki przyrządzimy sami w domu. Będziemy mieli pewność, że jest to zdrowa i smaczna przekąska.

Przekąska nie tylko dla sportowców

Batony proteinowe, mimo iż zawierają mnóstwo białka i dostarczają energii, nie powinny być stałym elementem naszej diety. Batony proteinowe jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do odwrotnych skutków, gdyż posiadają nasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany proste. Jeżeli jednak intensywnie uprawiasz sport, to taki batonik będzie świetnym uzupełnieniem diety po treningu. Batonik też będzie doskonałym zamiennikiem sklepowych przekąsek dla zabieganych, którzy zapominają o zjedzeniu posiłku. Taki smakołyk możemy z łatwością wrzucić do torebki lub plecaka i wyciągnąć zawsze, gdy mamy na niego ochotę.

Zrób to sam – czyli jak zrobić batony proteinowe w domu

Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie batoników proteinowych w domu. Przyrządzenie ich samodzielnie daje możliwość użycia ulubionych składników i zwiększa świadomość na to, co tak naprawdę jemy. Przyrządzenie ich jest naprawdę łatwe, a za jednym razem można przygotować porcję na kilka dni. Co ważne, aby zapewnić odpowiednią ilość białka – które de facto stanowi o tym, że baton jest proteinowy, należy użyć odpowiedniej odżywki białkowej – waniliowej lub czekoladowej, zależnie od upodobań i preferencji.

Przykładowe przepisy na białkowe i pełnowartościowe batony:

  • 2 banany
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 dag dowolnej czekolady
  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 miarki odżywki białkowej

Banany rozgnieć widelcem w misce. Następnie po kolei dodawaj pozostałe składniki, cały czas mieszając. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj batoniki dowolnego kształtu. Piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu batoników oblej je rozpuszczoną czekoladą i ponownie odczekaj do ostygnięcia.

  • 4 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g daktyli (koniecznie bez pestek)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ulubione orzechy (migdały, brazylijskie, laskowe)
  • 2 miarki odżywki białkowej
  • woda
  • wiórki kokosowe

Daktyle zalej gorącą wodą i zaczekaj, aż zmiękną. Następnie odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować składniki. Dodaj masło orzechowe i płatki owsiane i zblenduj wszystko razem na gładką masę. Do powstałej masy dodaj ulubione orzechy (najlepiej posiekane) oraz kakao i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Przełóż masę do prostokątnego pojemnika i rozprowadź równomiernie, zakrywając dno pojemnika. Włóż do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje, pokrój ja na równe batoniki. Gotowe.

Największym plusem przygotowania batoników proteinowych w domu jest szybkość ich wykonania, a także łączenie ze sobą pełnowartościowych składników, które najbardziej lubimy. Takie małe co nieco na przegryzkę, możemy zapakować w folię aluminiową i mieć zawsze przy sobie, żeby zjeść ze smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota.

KBD

About admin

Check Also

Vitamina D

Co to jest witamina D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i jedną z najważniejszych witamin dla funkcji biologicznych. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.