Ze względu na szeroką gamę gatunków ryb, posiadają one różne ilości wartości odżywczych | fot.: stock.adobe.com

Dlaczego jedzenie ryb jest ważne?

O zdrowotnych właściwościach ryb słyszy się bardzo wiele. Ich spożywanie polecają dietetycy, trenerzy oraz lekarze. Jakie właściwości ma rybie mięso i dlaczego jest tak ważne jeśli chodzi o codzienną dietę?

Białko, składniki mineralne i witaminy

Ryby bogate są w aminokwasy egzogenne, czyli białka (takie, które by zostały dobrze przyswojone, muszą być przyswojone w pokarmie), które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie i rozwój ludzkiego organizmu.

Mięso z ryb tłustych zawiera witaminy A, E i D (rozpuszczalne w tłuszczach). Mięso z ryb chudych jest natomiast świetnym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Witamina A poprawia kondycję skóry oraz wspomaga funkcjonowanie gałek ocznych. Witamina E usuwa wolne rodniki z organizmu, natomiast witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu, co wzmacnia kości i zęby. Witamina B12 odgrywa dużą rolę w poprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego, bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów i procesie dojrzewania czerwonych krwinek.

Zawarty w rybach jod jest niezwykle ważnym składnikiem organizmu, ponieważ zawierają go hormony tarczycy. Selen jest kolejnym z istotnych mikroelementów zawartych w rybim mięsie. Spowalnia on starzenie się skóry i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (zwłaszcza wątroby, płuc, jelita grubego i prostaty). Ponadto, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Fosfor i wapń wpływają korzystnie na układ nerwowy i mięśniowy. Obecny w rybach magnez oddziałuje na kości, mięśnie, układy: nerwowy i krwionośny. Jest składnikiem płynów ustrojowych, wspomaga leczenie chorób o podłożu psychicznym, takich jak depresja.

Kwasy omega 3

Kwasy omega 3 to niezwykle ważne dla funkcjonowania organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają one tzw. „dobry cholesterol”, posiadający właściwości przeciwzapalne i zapobiegające nadmiernej krzepliwości krwi. Mają one z tego powodu udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto, kwasy omega 3 wykazują działania przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i przeciwdepresyjne. Mają one też właściwości zapobiegające osteoporozie.

Jakie ryby i ile ich jeść?

Ze względu na szeroką gamę gatunków ryb, posiadają one różne ilości wartości odżywczych. Najwięcej kwasów omega 3 oraz witamin A, D i E zawierają ryby tłuste, np. makrela, halibut, łosoś, sardynka, śledź, węgorz. Najwyższe stężenie witamin z grupy B posiadają natomiast chude ryby takie jak tuńczyk, sola, pstrąg czy dorsz. Należy uważać, ponieważ spotykane są także ryby posiadające niską zawartość składników odżywczych. Co więcej – te żyjące w brudnych wodach mogą zawierać w sobie toksyny, a hodowane – ślady antybiotyków. Dlatego ważne, żeby kupować ryby z dobrze sprawdzonych źródeł i uważnie czytać etykiety.

Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć kwasów omega 3, dlatego spożywanie ryb bogatych w te składniki odżywcze są szczególnie zalecane. Dziennie organizm wymaga dostarczenia około 2 g kwasów omega 3. Odpowiada to spożywaniu ryb dwa razy w tygodniu. Ryby morskie zazwyczaj mają wysoką zawartość tłuszczu, co wysuwa je na pierwszy plan pod względem priorytetu dostarczania kwasów omega 3 organizmowi.

SOL

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *