Czasem może się zdarzyć, że dopadnie nas problem dotyczący tego, co smacznego moglibyśmy przygotować na wieczór, który zamierzamy spędzić wspólnie ze znajomymi. Być może będzie to w piątek, a może już w sobotę, a nasza lodówka nadal świeci pustkami. Jak zatem szybko zaopatrzyć się w potrzebne do sporządzenia pysznej kolacji produkty i zyskać dzięki temu więcej czasu wolnego, który miło spędzimy z naszymi wspaniałymi przyjaciółmi?
Sałatka hawajska
Do przygotowania tej przekąski, potrzebne nam będą trzy, podstawowe składniki jakimi są: ryż, ananas oraz wędzony kurczak. Najczęściej do sałatki hawajskiej używa się dobrej jakości ryżu jaśminowego, ale jeśli przed waszym wieczornym spotkaniem, okaże się, że nie akurat nie macie go w domu, może być jakikolwiek inny. Istotne jest, żeby ryż, którego mamy zamiar użyć, nie był zbyt miękki, ponieważ do sałatki hawajskiej, na koniec należy dodać sosu, który można przygotować z oliwy z oliwek, łyżeczki przyprawy curry, odrobiny majonezu oraz drobno posiekanego, zielonego kopru.
Efektowna deska różności
Deska różności, to naprawdę rewelacyjna metoda na podbicie serc, przyjmowanych przez nas gości. Tym bardziej jeżeli wcześniej nie mieli z nią nigdy do czynienia. Z ręką na piersi, mogę państwa zapewnić, że deska różności, robi ogromne wrażenie na każdym, kto widzi ją po raz pierwszy. By efekt był rzeczywiście spektakularny, najlepiej jest użyć największej, drewnianej deski jaką mamy w domu.
Jak przygotować deskę różności?
Co zatem dalej z naszą deską różności? Na drewnianą, z reguły okrągłą podstawę, wykładamy wszystkie twarde produkty jakie mamy w domu, krojąc je przedtem w równej wielkości kawałki. Mogą to być zarówno wędliny, sery, warzywa świeże jak i kiszone, ugotowane na twardo jaja, owoce, słodycze, chipsy, precle itp. Ważne jest, by wszystkie te produkty były zbliżone do siebie swoją wielkością. Na środek deski, możemy położyć ceramiczną miseczkę z zimnym, gęstym sosem, w którym nasi goście, będą mogli zanurzać wybrany przez siebie smakołyk, zanim ze smakiem go zjedzą. Wariantów przygotowanie deski różności w naprawdę pomysłowy i niespotykany sposób jest tyle, że trudno jest pisać o nich wszystkich pisać jednocześnie. Deskę możemy przygotować na słodko, na słono, gorzko, kwaśno czy też dobierając do niej produkty pod panująca aktualnie porę roku. Wszystko zależy od tego jak dużej wprawy nabierzemy z czasem w komponowaniu deski różności i ile jeszcze pomysłów na ten temat, przyjdzie nam w przyszłości do głowy.
Trufle jaglano migdałowe
Jest to rodzaj ciastek, które bez trudu przygotujemy w pół godziny. By jednak mogło do tego dojść, dobrze jest ugotować zawczasu 100 gramów jaglanej kaszy, mocząc ją wcześniej dość długo w wodzie. Najlepiej jest, gdy kaszę jaglaną ugotujemy w mleku, zamiast tradycyjnie w wodzie. Następnie do wystudzonej kaszy, dodajemy rodzynki, drobno posiekane migdały oraz grudę gorzkiego kakao. Ze względu na ten puszysty dodatek, który decyduje o kolorze naszych trufli jaglano migdałowych, konieczne jest dodanie do wyrobionego z kaszy ciasta, sporej ilości cukru.
MZA