Kapusta czerwona. Główka czerwonej kapusty na ciemnym tle
Z kapusty czerwonej możemy przygotować zdrową i aromatyczną surówkę do obiadu | fot.: stock.adobe.com

Różne rodzaje kapusty – nie tylko dla smaku. Jakie mają właściwości? Jak ich używać?

Kapusta to warzywo, które wzbudza rozmaite emocje. Jedni przepadają za jego smakiem, a inni wręcz przeciwnie. Z całą jednak pewnością nie można odmówić mu pozytywnego wpływu na nasze zdrowie i urodę. Warto również mieć świadomość tego, że istnieje wiele rodzajów kapusty, które można wykorzystać na rozmaite sposoby. 

Kapusta biała i czerwona- najpopularniejsze rodzaje kapusty

Nie sposób ukryć, że do najbardziej znanych rodzajów kapusty należy ta czerwona oraz biała. Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym, dlatego powinna znajdować się w diecie osób odchudzających się. Jest także zasobna w witaminę A, która jest dobra dla skóry oraz włosów. W kapuście białej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ta odmiana warzywa wspaniale nada się na gołąbki, a także na różnego rodzaju przetwory. Z powodzeniem można ją ukisić. Kapusta czerwona posiada podobne właściwości co kapusta biała, ale ze względu na charakterystyczny czerwony kolor znajdziemy w niej antocyjany o działaniu antyoksydacyjnym. Z kapusty czerwonej możemy przygotować zdrową i aromatyczną surówkę do obiadu. Ten rodzaj kapusty szczególnie dobrze komponował się będzie z gęsiną.

Jakie zastosowanie znajdzie kapusta włoska?

Bardzo popularną odmianą kapusty jest również ta włoska. Posiada ozdobne, nieco pomarszczone liście, które posiadają przepiękny kolor szmaragdu. Jest zasobna w witaminę K, a także w witaminę C. Znajdziemy w niej również sporo błonnika, przez co może pomóc ona osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Przeciwdziała ona wielu nowotworom, a także chorobom układu krążenia. Z kapusty włoskiej możemy przyrządzić smakowitą sałatkę, którą podamy z dodatkiem innych warzyw. Na uwagę zasługuje również zupa z kapustą włoską. Wspaniałym pomysłem będzie również przyrządzenie z niej oryginalnych gołąbków. Warto nadziać je inaczej niż te tradycyjne, które przyrządzamy z białej kapusty. Do zrobienia farszu możemy użyć tuńczyka oraz suszonych pomidorów.

Poznaj kapustę pak-choi

Kapusta pak-choi zwana jest także kapustą chińską. Jest szczególnie popularna w Azji. Liście tego warzywa są dość długie i posiadają zieloną barwę. Końcówki liści mają jednak biały kolor. Warzywo to, podobnie zresztą jak większość odmian kapust jest niskokaloryczne. Z tego też względu, z powodzeniem może być spożywane przez osoby, które liczą kalorie. W kapuście tej znajdziemy spore ilości żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kapusta chińska pak-choi jest wspaniałym dodatkiem do zdrowych zup. Może stanowić także składnik dań mięsnych oraz dań z dodatkiem ryby. Wspaniale smakuje także duszona na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw, orzechów oraz innych warzyw.

Wszystkie rodzaje kapusty posiadają cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały. Do najpopularniejszych rodzajów kapusty należy bez wątpienia zaliczyć czerwoną oraz białą. Popularna jest także kapusta włoska oraz pak-choi. Każda z nich nadaje się do przyrządzenia na wiele sposobów. Warto ich skosztować, aby poznać swój ulubiony smak.

AUN

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *