Frytki są ulubionym daniem wielu ludzi. Nic w tym dziwnego, bo są one świetnym sposobem na szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę. Niestety, nawet ulubione dania mogą nam się po pewnym czasie znudzić. Z tego też względu dobrze byłoby poznać kilka prostych przepisów, które umożliwią nam przygotowanie innych frytek niż te tradycyjne. Warto bowiem wiedzieć, że do zrobienia tego dania można użyć nie tylko ziemniaków, ale również innych warzyw.
Frytki z batatów – zakochaj się w nich!
Jeszcze do niedawna bataty nie cieszyły się dużą popularnością. Dziś jednak spotkać je można w większości marketów i to niekoniecznie tych dużych. Charakterystyczny jest dla nich delikatnie słodki posmak. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że wspaniale komponują się z rozmaitymi sosami. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dlatego niektórzy twierdzą, że są one znacznie zdrowsze od ziemniaków. Mają również nieco niższy indeks glikemiczny. Z batatów możemy przygotować smakowite frytki. W celu ich przygotowania należy pokroić batata w taki sposób, w jaki kroimy ziemniaki na frytki. Należy jednak uważać, bo bataty są dużo twardsze od ziemniaków przez co ciężej je pokroić. Przygotowane w ten sposób frytki możemy usmażyć na głębokim oleju podobnie jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych frytek z ziemniaków. Jeżeli preferujemy zdrowszą wersję tego dania, możemy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie należy delikatnie skropić je oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przez nas przyprawami. Wystarczające jest pieczenie ich przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni.
Marchew i cukinia – niedocenione warzywa
Mało kto wie, że smakowite frytki możemy przygotować również z takich warzyw jak marchew czy cukinia. W przeciwieństwie do frytek z batatów i ziemniaków, nie smażmy ich jednak. Najlepiej jest je upiec w piekarniku nagrzanym go 180 stopni. Jeżeli chcemy upiec cukinię i marchewkę razem, nie krójmy warzyw na słupki tej samej długości. Wymagają one bowiem różnego czasu pieczenia. Marchewkę lepiej jest więc pokroić na cieńsze słupki, a cukinię na nieco grubsze. Frytki z marchewki dobrze jest posypać papryką słodką oraz szczyptą imbiru. Jeżeli chodzi zaś o cukinię, świetnie sprawdzi się pieprz cytrynowy oraz zioła prowansalskie. Zarówno frytki z marchewki i cukinii jak i te z batatów warto podawać z ulubionymi sosami. Jeżeli chcemy być bardziej fit, możemy przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu, a nie majonezu. Świetnym sposobem będzie również użycie guacamole. Sos ten przygotujemy z awokado, czosnku oraz oliwy z oliwek. Dla wielu osób wspaniałą opcją może być również hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy i tahini. Jeśli bliżej nam do tradycyjnych rozwiązań, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy podali swoje frytki z ketchupem.
Jak wynika z rozważań, frytki z powodzeniem możemy przygotować z batatów, cukinii oraz marchewki. Mogą stanowić one interesującą odmianę dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Przekąskę warto podać ze smakowitymi sosami. Jeżeli frytki pieczemy, nie zapominajmy również o wzbogaceniu ich smaku naszymi ulubionymi przyprawami.
AUN