Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Niemal każdy kto raz skosztował pesto, zakochiwał się w jego smaku | fot.: StockAdobe

Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj sprawdzone przepisy na smaczne i szybkie dania!

Nie ulega wątpliwości, ze zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla zachowania zdrowia. Odpowiednią ilość witamin i minerałów możemy zapewnić naszemu organizmowi zjadając duże ilości świeżych owoców i warzyw. Niezmiernie ważne jest również spożywanie białka, zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Nie warto zapominać również o produktach pełnoziarnistych. Wielu osobom wydaje się jednak, że przygotowanie zdrowych dań musi być czasochłonne i skomplikowane. Tymczasem istnieje kilka prostych przepisów na dania, które zachwycą nas smakiem i walorami odżywczymi.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Niemal każdy kto raz skosztował pesto, zakochiwał się w jego smaku. W większości supermarketów możemy zakupić pesto bazyliowe oraz pomidorowe. Jeżeli chcemy, możemy oczywiście sami przygotować pesto przy użyciu świeżych liści bazylii, orzechów piniowych i parmezanu. Zakup pesto w słoiczku jest jednak znacznie lepszą opcją dla osób zabieganych. Aby przygotować smaczny i zdrowy posiłek, oprócz pesto będziemy potrzebowali jeszcze makaronu i suszonych pomidorów. Makaron, najlepiej ten pełnoziarnisty, należy ugotować al dente w osolonej wodzie. Do odcedzonego makaronu należy dodać kilka łyżek pesto. Następnie, na deseczce warto pokroić na drobne kawałki kilka pomidorów suszonych. Dodajmy je do makaronu, a danie posypmy świeżo zmielonym pieprzem. Dla zwiększenia walorów smakowych i zdrowotnych, do tak przygotowanego makaronu możemy dodać również świeże zioła oraz orzeszki piniowe.

Naleśniki z nutellą (i nie tylko)

Naleśniki z powidłami śliwkowymi. Śliwki, cukier puder
Miłośnicy słodkości z pewnością bardziej zainteresują się naleśnikami z bananami i nutellą | fot.: StockAdobe

Miłośników naleśników nie brakuje. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni przepis na ciasto. Bazowy przepis opiera się na składnikach takich jak: mąka, jajka, mleko, woda i sól. Do przygotowania ciasta najlepiej byłoby użyć jednej szklanki mleka, pół szklanki wody oraz rzecz jasna jednej szklanki mąki. Aby ciasto miało idealną konsystencję, dodajmy do niego także dwa, trzy jajka. Naleśniki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Nadzienie do nich możemy przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Warto usmażyć większą ilość naleśników i mieć obiad na dwa dni. Jednego dnia możemy postawić na farsz ze szpinaku i sera feta. Jego przygotowanie jest banalnie proste i polega na usmażeniu surowego lub mrożonego szpinaku z dodatkiem śmietany i czosnku. Następnie do farszu dobrze byłoby pokruszyć kilka kostek sera feta. Miłośnicy słodkości z pewnością bardziej zainteresują się naleśnikami z bananami i nutellą. Do przygotowania takiego farszu będziemy potrzebować rzecz jasna bananów i nutelli. W zdrowszej wersji możemy zastąpić nutellę masłem orzechowym, które tworzy z bananem wyjątkową udaną kompozycję smakową. Naleśnik wystarczy posmarować nutellą lub masłem, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plasterki banany.

Podsumowując wyżej zebrane rozważania, bez większych trudności można wysnuć wniosek, że przygotowanie dań obiadowych nie musi być skomplikowane. Świetną opcją na szybki obiad będzie na przykład smaczny makaron z pesto i suszonymi pomidorami. Dla osób kochających naleśniki godnym polecenia pomysłem na obiad będą naleśniki z farszem szpinakowym. Jeśli wolimy słodkie nadzienia do naleśników, użyjmy bananów oraz nutelli lub masła orzechowego.

AUN

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *