jak zbierać grzyby
Dobrym rozwiązaniem jest grzybobranie z osobą doświadczoną, która potrafi bardzo dobrze rozróżniać grzyby | fot.: Fotolia
Home / Styl życia / Kuchnia / Jak zbierać i przyrządzać grzyby?

Jak zbierać i przyrządzać grzyby?

Zbieranie grzybów jest zajęciem popularnym i dość lubianym. Grzyby są przede wszystkim smaczne i zdrowe. Stanowią one składnik sporej ilości dań. Trzeba jednak uważać na trujące gatunki, które są w stanie zagrozić nawet życiu. Decydując się na zbiory warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, co sprawi, że zbieranie będzie nie tylko przyjemne, ale i bezpieczne. 

Zbieranie grzybów

Na grzyby szczególnie osoby początkujące, które nie miały dużej styczności z tego typu produktami. Na prawdę nietrudno jest pomylić pyszną kanię z trującym i śmiercionośnym muchomorem. Warto mieć to na uwadze zbierając każdego grzyba. Dobrym rozwiązaniem jest grzybobranie z osobą doświadczoną, która potrafi bardzo dobrze rozróżniać grzyby. Rozróżnienie grzyba nie jest wcale proste. Dwa takie same gatunki mimo, że nie są trujące mogą wyglądać zupełnie inaczej. Analogicznie sprawa wygląda w drugą stronę. Grzyb łudząco podobny do drugiego może okazać się zabójczy.

Szczególnie trzeba uważać na muchomora sromotnikowego, który jest bardzo niebezpieczny. Można go pomylić najczęściej z gąską, pieczarką czy kanią. Charakteryzuje się on oliwkowozielonym kapeluszem, który może być prosty bądź wypukły, ale zawsze gładki.

Jednak istnieje sposób by zmniejszyć prawdopodobieństwo pomylenia dobrego grzyba z trującym. Jadalne grzyby można rozpoznać po kapeluszu. Jego spód wyłożony jest pewnego rodzaju gąbeczką. Wtedy mamy gwarancję, że grzyb nie jest trujący. Może trafić się jedynie taki rodzaj, który powoduje problemy pokarmowe, jednak nie zagraża to życiu.

Problem może pojawić się w przypadku grzybów z blaszkami. Tu już należy uważać, ponieważ w tej grupie znajdują się grzyby trujące. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości to lepiej go nie zbierać. Nie ma jednej sprawdzonej metody, która zagwarantuje, że nie zbierzemy śmiertelnego grzyba. Trzeba więc mieć oczy szeroko otwarte i bardzo dokładnie filtrować zbierane przez nas grzyby.

Jak przygotować grzyby?

Samo zbieranie grzybów to jedno, zaś ich odpowiednie przygotowanie to drugie. Należy na samym początku podkreślić, że nie ma potrzeby obierania grzybów. Wystarczy jedynie odciąć końcówkę, a sposób krojenia jest uzależniony od własnych preferencji. Sposób przygotowania grzybów jest całkowicie dowolny. Należy pamiętać, że potrawy z grzybów najlepiej zjeść tego samego dnia. Istnieje możliwość przechowywania w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. Jednak świeżo przygotowane grzyby są najlepsze przede wszystkim pod kątem smakowym.

Dusząc, gotując czy smażąc grzyby trzeba pamiętać by były one miękkie. Spożycie twardego grzyba może skończyć się zatruciem pokarmowym. Nie zagraża ono życiu, jednak jest dość nieprzyjemne. Grzyby można również marynować w occie.

Podsumowując, zbieranie grzybów, jak i ich przyrządzanie jest odpowiedzialnym zadaniem. Nie trudno jest pomylić jadalnego grzyba z trującym. Może to nawet skutkować utratą życia. Szczególnie osoby początkujące powinny uważać na to i zbierać pod kątem osoby doświadczonej. Przygotowując grzyby należy pamiętać by było one miękkie. Jedzenie twardych może wywołać problemy trawienne.

MCZ

About admin

Check Also

muffiny z borowkami

Smakowite desery na lato

Okazja na zrobienie pysznych, a przede wszystkim prostych deserów trafia się tylko raz do roku, …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *