przechowywanie żywności
Najpowszechniej stosowanym sposobem utrwalenia żywności jest mrożenie | fot.: stock.adobe.com

Jak wydłużyć świeżość i zdatność do spożycia zakupionych produktów?

Większa zakupy powodują, że warto przemyśleć skuteczne sposoby przedłużania świeżości produktów. Decydujące znaczenie ma przede wszystkim właściwe przechowywanie artykułów spożywczych, ale również procesy, które mogą jedzenie utrwalić. Jak zatem zadbać o dłuższą zdatność produktów spożywczych?

W jak sposób przechowywać produkty, aby wydłużyć ich świeżość?

Suche produkty spożywcze warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby uniknąć przedostawania się do nich szkodników. W tym celu sprawdzają się także naturalne zapachy przypraw takich jak: goździki, liście laurowe czy wanilia czy gotowe mieszanki. Z kolei świeże produkty spożywcze (np. mleko, sery, jaja) warto przechowywać na odpowiednich półkach. Im wyżej w lodówce, tym wyższa temperatura, dlatego warto tam umieszczać produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Producenci sprzętu AGD wskazują także na optymalne warunki przechowywania, do których warto się stosować. Warto także zadbać o przechowywanie żywności w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które uniemożliwią przenikanie zapachów. Świetnym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe, które przy pomocy pompki odsysają powietrze, co pomaga wydłużyć okres przechowywania. Owoce i warzywa można odkładać do szuflad znajdujących się w dolnej części lodówki. Nieumyte dłużej zachowają świeżość. W warunkach chłodniczych nie przechowujemy jednak owoców egzotycznych ani ogórków, pomidorów, cukinii czy ziemniaków.  

Jak utrwalić żywność i zapobiec zepsuciu?

Najpowszechniej stosowanym sposobem utrwalenia żywności jest mrożenie. Można w ten sposób przechowywać niemal wszystkie produkty, w tym pieczywo i ciasto, dbając o ich szczelne zapakowanie i zapisanie daty mrożenia. Nie należy jednak ponownie zamrażać rozmrożonego produktu. Co ważne, mrożonki zachowują swoje wartości odżywcze, pod warunkiem, że zostaną zachowane odpowiednie warunki tego procesu. Kolejną metodą, powszechnie stosowaną jeszcze do niedawna, jest solenie. Obecnie wykorzystywane głównie w przypadku mięsa i warzyw. W późniejszej obróbce termicznej nie należy jednak stosować soli. Metodą na utrwalenie warzyw i owoców może być także suszenie, które podobnie jak mrożenie zachowuje ich składniki odżywcze. W ten sposób mogą jednak utracić witaminę C, dlatego nie powinno się suszyć produktów, które są jej głównym źródłem. Pozostałe metody to również: kiszenie, pasteryzowanie i marynowanie, które przedłużają ich trwałość, choć prowadzą do zmiany ich pierwotnej formy. Okazuje się jednak, że w ten sposób można podbić ich wartości odżywcze.

Podsumowując, najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości produktów jest ich prawidłowe przechowywanie. Natomiast w przypadku ich nadmiaru warto zastosować odpowiednie zabiegi przedłużające ich przydatność do spożycia. Najpowszechniej stosowanym jest mrożenie, ale pozostałe sposoby są równie wartościowe i przydatne, choć niektóre z nich wymagają więcej pracy. Szczególnie ważne wśród nich jest kiszenie, które poza przedłużaniem przydatności do spożycia, zwiększa także ich wartość odżywczą.

IIM

About admin

Check Also

domowy chleb

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.