sushi
Początki oczywiście bywają niełatwe i pierwsze sushi w domu nie zawsze udaje się przyrządzić idealnie | fot.: stock.adobe.com

Jak samodzielnie, w warunkach domowych, zrobić pyszne sushi? Podpowiadamy!

Sushi kryje w sobie oryginalny smak, zapach i nieprzeciętny, bogaty aromat. Domowe sushi pachnie świeżymi morskimi składnikami (takimi jak ryby, owoce morza oraz algi), a ze względu na swój nietuzinkowy, doskonały smak i naturalne składniki -zyskało olbrzymią popularność na całym świecie. W Polsce pyszne sushi można zjeść zarówno w renomowanych, japońskich restauracjach, jak i w domowym zaciszu. Serwowanie sushi jest modne i podkreśla znajomość zagranicznej kuchni. Można je podawać na domowych urodzinach, spotkaniach ze znajomymi lub na wieczorach panieńskich.

Pyszne sushi wykonane w domu

Domowe, pyszne sushi wyraża indywidualny styl i wysublimowany smak. Przyjmując gości w domu – warto zaserwować im coś wyjątkowego i niebanalnego – coś takiego jak nieprzeciętne sushiJak samodzielnie, w domowych warunkach stworzyć idealne sushi? Po pierwsze trzeba zadbać o świeże ryby, owoce morza oraz inne składniki. Po drugie – warto znaleźć sprawdzony przepis, który zapewni doskonałe wykonanie sushi.

Co do składników, to z pewnością trzeba zapewnić sobie specjalny ryż do sushi, który należy gotować wg instrukcji z opakowania. Następnie warto doprawić go octem ryżowym (zmieszanym z solą i z cukrem). Kolejną niezbędną rzeczą są nori – czyli cienkie jak bibuła, naturalne algi morskie oraz bambusowa mata do zwijania domowego sushi. Co do dodatkowych składników, to można zdecydować się na różnorodne ryby, skorupiaki oraz składniki roślinne (np. na świeżego ogórka ze skórką, gotowane krewetki, makrelę, tuńczyka, wędzonego łososia lub awokado). Tak naprawdę przyrządzając sushi w domu, nic nie musi nas ograniczać. Perfekcyjnym dodatkiem do sushi jest ekologiczny sos sojowy albo naturalne, ostre wasabi w tubce.

Czy łatwo jest zrobić sushi w domu?

Początki oczywiście bywają niełatwe i pierwsze sushi w domu nie zawsze udaje się przyrządzić idealnie. Praktyka jednak czyni mistrza – i po powtórnym wykonaniu tej oryginalnej potrawy – nasze sushi staje się perfekcyjne i do tego wyjątkowe, ponieważ stworzone wg naszej indywidualnej receptury. Podstawa oczywiście pozostaje ta sama, jednak w trakcie wykonywania własnego, autorskiego sushi – możemy spokojnie poeksperymentować z różnymi przyprawami i składnikami. To pyszne danie ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ przygotowujemy je własnoręcznie, a produkty których używamy – pochodzą od sprawdzonych sprzedawców oraz z ekologicznych sklepów.

Coraz częstsze są także – gotowe zestawy do stworzenia własnego sushi w domu. Zawierają one dosłownie wszystko, czego nam potrzeba oraz instrukcję, jak wykonać własnoręczne sushi. To spore ułatwienie dla początkujących miłośników japońskiej kuchni. Oczywiście to od nas samych zależy, jak finalnie zrobimy sushi we własnej kuchni. A goście? Goście, znajomi, przyjaciele i rodzina – z pewnością docenią nasze starania i progres w kulinarnym rozwoju. Stworzenie domowego sushi to powód do dumy oraz inspiracja dla innych.

Sushi jest przepyszne, lekkie i bardzo zdrowe, a przede wszystkim zachwyca świeżością i różnobarwnymi kolorami. Warto podać je na obiad lub na kolację, w zastępstwie tradycyjnych tostów z szyną lub sałatki z kurczakiem i z kukurydzą.

 

AKO

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *