świeże różowe grejpfruty na rustykalnym tle
Właściwości grejpfrutów znalazły uznanie w kosmetyce i są chętnie wykorzystywane podczas produkcji preparatów pielęgnacyjnych | fot.: stock.adobe.com

Grejpfruty – owoce dla zdrowia i urody

Grejpfruty już od dawna goszczą na polskich stołach. Zyskały sobie wielu zwolenników, którzy cenią ich orzeźwiający smak. Te aromatyczne cytrusy są nie tylko pyszne, lecz także pełne witamin i innych korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Bogactwo witaminy C i karotenu to tylko jeden z powodów, dla których warto włączyć je do swojej diety. Właściwości grejpfrutów znalazły uznanie w kosmetyce i są chętnie wykorzystywane podczas produkcji preparatów pielęgnacyjnych.

Co zawiera grejpfrut?

W sklepach znajdziemy trzy rodzaje grejpfrutów: białe, czerwone i zielone. Różnią się nie tylko kolorem, lecz także smakiem oraz zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i innych substancji. Za najbardziej wartościową uchodzi odmiana o czerwonym miąższu, gdyż znajduje się w niej najwięcej witaminy C, karotenoidów i likopenu. Grejpfruty zawierają, obok wspomnianych związków, również witaminę A, E, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas, magnez, kwas foliowy i flawonoidy. Szczególnie duża koncentracja cennych flawonoidów, wśród których występuje naringina, zlokalizowana jest w pestkach i białej błonce, która otacza owoc. Kupując grejpfruta warto zwrócić uwagę, by miał spłaszczone końce, był duży i sprawiał wrażenie ciężkiego. Po tych cechach można rozpoznać dojrzałe, soczyste i zdrowe owoce.

Grejpfruty – sprzymierzeńcami odchudzania

Niska kaloryczność sprawia, że grejpfruty są doskonałe na lekką przekąskę dla osób zmagających się z nadmiarem kilogramów. Szczególnie wartościowa jest biała skórka otaczająca owoc. Wprawdzie dodaje mu goryczy, jednak warto się przełamać i nie zdejmować jej podczas obierania. Za gorzki smak odpowiada naringinaglikozyd szczególnie sprzyjający osobom na diecie odchudzającej. Substancja ta stymuluje rozkład tłuszczów, pomaga oczyścić organizm i reguluje procesy trawienne. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę oraz pomagają ustabilizować stężenie glukozy we krwi. Te właściwości sprzyjają nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również diabetykom. Włączenie grejpfrutów do codziennego menu jest doskonałą profilaktyką chroniącą przed zachorowaniem na cukrzycę oraz insulinoopornością. Błonnik zawarty w tych lekko cierpkich owocach zapewnia uczucie sytości i właściwą perystaltykę jelit.

Jakie korzyści dla zdrowia przynosi spożywani grejpfrutów?

Włączenie grejpfrutów do diety korzystnie wpływa na układ krwionośny, chroni przed miażdżycą i obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w owocach fosfor oraz likopen pomagają wzmocnić i uszczelnić ściany naczyń krwionośnych. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni tkanki przed stresem oksydacyjnym i zapobiega nowotworom. Flawonoidy, które można znaleźć w białej, gorzkiej części skórki mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ze względu na sporą ilość kwasu foliowego, pozytywnie wpływającego na rozwój płodu, zaleca się spożywanie grejpfrutów podczas ciąży. Goryczkowe cytrusy wspomagają pracę jelit i przynoszą ulgę cierpiącym na zaparcia. Dzięki znacznej ilości rutyny i witaminy C grejpfruty wzmacniają układ odpornościowy, dlatego warto sięgać po nie szczególnie często w sezonie przeziębieniowym

Kosmetyczne właściwości grejpfrutów

W kosmetyce stosuje się pozyskiwany z grejpfrutów olejek. Preparaty wzbogacone nim doskonale nadają się do pielęgnacji cery tłustej ze skłonnością do trądziku. Antyseptyczne właściwości sprawiają, że kosmetyki z grejpfrutem doskonale radzą sobie z zaczerwienieniami i stanami zapalnymi oraz wspomagają gojenie potrądzikowych podrażnień. Grejpfrut ściąga rozszerzone pory i usuwa przebarwienia skórne. W domowych warunkach przydaje się do rozjaśnienia skóry, gdy przesadzimy z samoopalaczem.

Ze względu na szerokie spektrum korzystnych dla zdrowia właściwości warto włączyć grejpfruty do swoich codziennych posiłków. Szczególnie polecane są osobom odchudzającym się i diabetykom. Mogą jeść je kobiety w ciąży. Związki chemiczne zawarte w grejpfrutach oraz innych cytrusach wchodzą w interakcje z niektórymi lekami, dlatego lepiej nie popijać środków farmakologicznych sokami cytrusowymi.

JFA

About admin

Check Also

sushi

Jak samodzielnie, w warunkach domowych, zrobić pyszne sushi? Podpowiadamy!

Sushi kryje w sobie oryginalny smak, zapach i nieprzeciętny, bogaty aromat. Domowe sushi pachnie świeżymi morskimi składnikami (takimi …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *