Ciasta bez pieczenia będą więc idealnym rozwiązaniem na każdą okazję! Sprawdzą się zarówno po obiedzie, jak i w gronie rodziny, świętując urodziny czy imieniny | fot.: Fotolia
Home / Styl życia / Kuchnia / Ciasta bez pieczenia – słodko i szybko

Ciasta bez pieczenia – słodko i szybko

Szybkie i łatwe w zrobieniu ciasta sprawdzają się idealnie w sezonie letnim, kiedy wokół nas mnóstwo owoców. Wystarczy je zerwać, połączyć z kilkoma składnikami i delektować się pysznym smakiem. Ciasta bez pieczenia zdobywają coraz większą popularność, gdyż są dedykowane dla osób, które znakomicie radzą sobie w kuchni jak i tych, którzy wszystko wokół przypalają. 

Sezonowe słodkości

Sezonowe owoce są nie tylko zdrowe, ale również smaczne i soczyste, co przynosi ukojenie podczas prawdziwych upałów. Jeśli chcemy w łatwy i szybki sposób zaskoczyć gości, nie ma innego sposobu, jak zrobienie ciasta. Wystarczy zakupić kilka podstawowych składników m.in.: ciastka, mleko, budyń, owoce, galaretkę, czekoladę czy orzechy. Podstawą ciasta zastępującą: biszkopt, kruche ciasto bądź tartę będzie zmieszanie kruchych ciastek lub herbatników razem z odrobiną masła. Powstałą masę formujemy na dnie i spód ciasta gotowy. Ciasto możemy również przygotować w zwykłej, klasycznej foremce albo, podążając za aktualnymi trendami: w szklanych foremkach, słoiczkach, pucharkach czy salaterkach. Kolejną warstwą ciasta może być: krem, budyń lub serek homogenizowany wymieszany z galaretką, który nie tylko ubarwi nasz deser, ale również wydobędzie z owoców ich niezwykły smak. Wszystkie kremy mają to do siebie, że przed podaniem muszą poleżeć kilka godzin w lodówce, dlatego ważne jest, aby przygotowując deser, wygospodarować sobie trochę czasu na połączenie i schłodzenie składników. Ostatnią warstwą są najczęściej owoce: truskawki, wiśnie, brzoskwinie, czereśnie, winogrona czy bardziej egzotyczne jak mango i papaja. Polane galaretką, bądź surowe z odrobiną czekolady, posypane orzechami czy wiórkami kokosowymi zasmakują wszystkim znajomym. Ciasta bez pieczenia będą więc idealnym rozwiązaniem na każdą okazję! Sprawdzą się zarówno po obiedzie, jak i w gronie rodziny, świętując urodziny czy imieniny. Zasmakują dzieciom i dorosłym. Co więcej, są idealnym wyborem w upalne dni, przynosząc orzeźwienie i ukojenie.

Jak w kawiarni

Niezwykłe połączenie karmelu z wanilią, orzechów z czekoladą, z dodatkiem cynamonu czy piernika rozgrzeje w chłodniejsze, jesienne wieczory. Podane ze świeżo zmieloną kawą wniesie do domu nie tylko aromaty, co klimat jak w kawiarni. Dzięki zrobieniu ciasta bez pieczenia, zaoszczędzimy i sprawimy najbliższym ogromną radość! Szybkie ciasta to przede wszystkim mix składników i różne formy ich łączenia. Możemy bawić się przepisami, urozmaicać, dodawać, ulepszać, aby następnym razem zaskoczyć jeszcze bardziej. Do kremu możemy dodawać rurki, wafle, żelki i inne łakocie. Wszystko zależy od tego, komu ciasto podamy. Dla dzieci, polecamy wszystko to, co kolorowe: mix owoców, cukierków, pianki, żelki, drażetki. Dla uzależnionych od czekolady: połączenie ciemnej czekolady z białą, dużo orzechów, karmelu i kokosu! Każdy z pewnością znajdzie smak dla siebie.

Ciasta bez pieczenia sprawdzą się niezależnie od uroczystości. Mogą być podane w różnej formie, złożone z kilku lub kilkunastu składników, w bogatszej lub bardziej ekonomicznej wersji. Są dodatkiem do kawy, herbaty czy chłodnych napojów. Przynoszą ulgę w letnie dni i dają mocą dawkę energii na resztę dnia.

KBR

About admin

Check Also

baristka używająca chemexu do parzenia kawy

Jak kawa wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu?

Życie we współczesnym świecie to nieustanna gonitwa. Dom, praca, dzieci, hobby, dom, praca, dzieci, hobby… …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *