pingwiny i niedźwiedź polarny na krze lodowej
Niedźwiedź, żyjący w naturalnych warunkach, nigdy nie spotka pingwina, ponieważ zamieszkują one skrajnie różne końce świata | fot.: stock.adobe.com

Dlaczego niedźwiedzie polarne nie polują na pingwiny?

Czy zastanawiało Cię kiedykolwiek, jak wyglądają relacje pingwina z niedźwiedziem? Kto jest tutaj największym zagrożeniem? Czy silne, drapieżne zwierzęta boją się sporo mniejszych ptaków? A może żyją obok siebie w zgodzie? Odpowiedź zaskakuje, ale żeby do niej dojść, trzeba się najpierw przyjrzeć warunkom życia obydwu tych gatunków.

Jak żyją niedźwiedzie polarne?

Te olbrzymie ssaki osiągające nawet 800kg, na co dzień żyją wzdłuż linii brzegowej, dlatego często można się spotkać z nazwą „ssaki morskie”. Zamieszkują arktyczne obszary, zaczynając od zachodniej alaski, przez północne archipelagi i Grenlandię, aż do północno-centralnej Syberii. Najwięcej ich jednak żyje na norweskich wyspach Svalbard, gdzie jest ich więcej niż ludzi!


Są doskonałymi pływakami i polują na pożywienie głównie w wodzie, wspomagając się taflami lodu na których dryfują, gdy muszą odpocząć. A żywią się przede wszystkim fokami, aczkolwiek urozmaicają sobie zimą dietę ptakami (nie, nie pingwinami), skorupiakami czy gryzoniami. Czasem udaje im się upolować nawet młode morsy, piżmowoły albo renifery.
Skóra niedźwiedzia jest czarna i pokrywa ją półprzezroczyste futro, które na pierwszy rzut oka wygląda na białe i pozwala zwierzęciu na skuteczny kamuflaż na lodowym terenie, oraz jest warstwą termoizolacyjną.
I w ten sposób, dorosłe niedźwiedzie dożywają w warunkach naturalnych do 15-18 roku życia, choć warto tu zaznaczyć, że na niektórych terenach śmiertelność młodych poniżej 12 miesięcy gwałtownie spadła w przeciągu ostatnich lat.

A co robią w tym czasie pingwiny?


Pingwiny, inaczej bezlotki, to niewielkie ptaki mające maksymalnie trochę ponad metr długości, które mimo słodkiego, niezdarnego chodu na lądzie, są bardzo sprawnymi zwierzętami. Na terenach pokrytych śniegiem mogą poruszać się szybko na brzuchu. Jednak najwięcej czasu spędzają w wodzie i osiągają w niej nawet 35km/h.

Najwięcej gatunków można spotkać na biegunie południowym, aczkolwiek zamieszkują też południowe obszary Afryki i Ameryki Południowej, Nową Zelandię, a jeden z gatunków – pingwin równikowy – zamieszkuje wyspy Galapagos.

Gniazda ptaki te zakładają czasem na otwartych terenach, czasem w norach, osłaniając się zazwyczaj kamieniami lub odpowiednimi częściami zielonych roślin, które znajdą. Izolują ciepło w swoim ciele grubą warstwą tłuszczu, oraz żywią się głównie tym, co znajdą w morzu. Czyli zazwyczaj są to ryby, głowonogi i skorupiaki.
W zależności od gatunku, pingwiny dożywają od 6 do 20 lat.

To jak pingwiny chronią się przed niedźwiedziami?


Te dwa gatunki łączy naprawdę sporo. Obydwa spędzają mnóstwo czasu w wodzie, żyją w mroźnym klimacie, a do tego ptaki są jednym ze składników diety niedźwiedzi. Jak to się dzieje, że niedźwiedzie nie interesują się pingwinami?

Odpowiedź jest bardzo prosta – Niedźwiedź, żyjący w naturalnych warunkach, nigdy nie spotka pingwina, ponieważ zamieszkują one skrajnie różne końce świata.

W porównaniu do tego, co możemy zobaczyć czasem w bajkach, takie spotkanie możliwe jest co najwyżej w ogrodach zoologicznych, co i tak nie powinno nigdy nastąpić.

AST

About admin

Check Also

Bochenek świeżego chleba. Kompozycja naturalnych, ekologicznych wypieków piekarniczych

Pyszne pieczywo, które… zrobisz we własnym domu!

Upieczenie domowego pieczywa może wydawać się skomplikowane i pracochłonne, jednak warto zadać sobie trochę trudu …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *