zakwaszenie organizmu
Wykonywanie testów Ph pozwala rozpoznać poziom zakwaszenia organizmu. Wskaźniki oznaczające średni odczyn Ph wynoszą od 6,75 do 7,25. Właściwy poziom pH to 7,36 | fot.: Fotolia

Oznaki zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu sprzyja szybszemu rozwojowi chorobotwórczych bakterii i drożdży, które atakują organizm człowieka. Stały ubytek składników mineralnych zawartych w kościach prowadzi do pojawienia się problemów zdrowotnych. Jeżeli na przestrzeni dłuższego okresu czasu zmniejszające się zapasy magnezu, wapnia i potasu nie zostaną zdiagnozowane może dojść do kwasicy organizmu. Kwasica to zaburzenie, w którym występuje duże stężenie substancji o odczynie kwaśnym we krwi albo niewielki poziom płynów zasadowych.

Kwaśne produkty takie jak mięso, zboża i nabiał mogą spowodować zbytnie zakwaszenie organizmu. Podczas przemiany materii nadmiar ten powinien zostać zneutralizowany lub wydalony z organizmu. Aby wspomóc metabolizm trzeba do swojej codziennej diety wprowadzić więcej pokarmów alkalicznych.

Problemy zdrowotne spowodowane zakwaszeniem organizmu

  • Stany zapalne dziąseł i zębów
  • Obniżona odporność organizmu
  • Dolegliwości bólowe dolnej części kręgosłupa, sztywność karku
  • Częste choroby układu oddychania objawiające się między innymi kaszlem
  • Namnażanie się grzybów w organizmie
  • Brak energii i ciągłe zmęczenie
  • Nieprawidłowości układu krążenia, choroba wieńcowa serca
  • Choroby serca, zaburzenia rytmu serca, tachykardia
  • Otyłość, cukrzyca
  • Choroby układu moczowego i nerek
  • Zwiększona liczba wolnych rodników wywołująca choroby nowotworowe
  • Problemy żołądkowe takie jak biegunka, wymioty
  • Osteoporoza
  • Niedomagania ze strony układu nerwowego objawiające się bólami głowy i zaburzeniami świadomości
  • Dolegliwości bólowe w obrębie stawów, mięśni
  • Odczyny alergiczne, choroby skórne.

Jakie działania można podjąć, aby odkwasić organizm?

Wykonywanie testów Ph pozwala rozpoznać poziom zakwaszenia organizmu. Wskaźniki oznaczające średni odczyn Ph wynoszą od 6,75 do 7,25. Właściwy poziom pH to 7,36. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że smak nie odpowie na pytanie odnośnie kwasowości pożywienia. Przykładem może być cytryna, która mimo tego, że posiada smak kwaśny jest produktem alkalicznym. W czasie trawienia spożytych pokarmów kwasy są utleniane do dwutlenku węgla i wody, dlatego nie prowadzić to do powstania kwasu w organizmie.

Jeżeli ktoś chce wprowadzić do swojej diety więcej minerałów alkalizujących powinien spożywać pokarmy zawierające sód, magnez, wapń, potas i żelazo. Codzienna zrównoważona dieta pozwala na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Liczne schorzenia są efektem próby organizmu zrównoważenia środowiska wewnętrznego.

Warto wiedzieć, że jeżeli w menu wchodzi nadmiar produktów kwasotwórczych, czyli dużych ilości mięsa, zboża, nabiału i cukru, organizm staje się coraz bardziej zakwaszony. Jeżeli natomiast przyjmowane są duże ilości pożywienia tworzące alkalia, czyli warzywa, owoce i warzywa, organizm może stać się zbyt zasadowy. Dlatego właśnie równowaga jest tak ważna.

Jak samodzielnie wpłynąć na poprawę zasadowości organizmu?

  • Systematyczne kontrolowania pH
  • Wypijanie odpowiedniej ilości wody
  • Eliminowanie z codziennej diety nadmiaru kwaśnej żywności
  • Wprowadzanie do dań głównych dużej ilości zielonej sałaty
  • Nie spożywanie przetworzonej żywności
  • Zrezygnowanie z napojów gazowanych, cukrów i kawy zastępując je ziołową herbatą
  • Produkty mleczne zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym
  • Spożywanie dużych ilości soków.

Poprawienie poziomu pH w organizmie przynosi korzyści zdrowotne i poprawę samopoczucia. Należy, więc uświadomić sobie, że to, co jest zjadane wpływa na stan zdrowia i może mieć działanie lecznicze lub zatruwające organizm.

ACH

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *