tofucznica na śniadanie
Aby nasza tofucznica była bogatsza w smaku możemy dodać warzywa, na przykład paprykę, pomidory czy szczypiorek | fot.: Fotolia

Wege śniadanie nie musi być skomplikowane!

Z roku na rok dieta wegańska staje się coraz popularniejsza. Rezygnujemy z jedzenia produktów odzwierzęcych z różnych powodów, na przykład zdrowotnych czy etycznych. Przejście na dietę wegańską wiąże się z całkowitym zmianę sposobu żywienia. Czy wegańskie śniadanie musi być nudne? Oczywiście, że nie. Oto kilka szybkich i smacznych przepisów dla każdego.Jeżeli nie lubimy płatków owsianych, to możemy je zastąpić kaszą jaglaną. 

Coś na ciepło

Owsianki, kojarzą nam się z niesmaczną breją. Ale wcale nie musi tak być. Owsianka może być bardzo smaczna. Czym zastąpić mleko? Na sklepowych półkach znajdźmy napoje roślinne, na przykład mleko owsiane, sojowe czy migdałowe. Żeby owsianka była smaczniejsza możemy dodać do niej różne dodatki. Na przykład owoce, orzech, kakao, miód, a nawet masło orzechowe. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo… Warto eksperymentować z nowymi smakami.

Miłośnicy jajek również znajdą coś dla siebie. Alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy jest tofucznica. Jak ją przygotować? Będziemy potrzebowali oczywiście tofu, które musimy dobrze doprawić. Jest to bardzo ważne ponieważ tofu samo w sobie jest niesmaczne, w smaku przypomina karton. Dlatego zanim wrzucimy tofu na patelnie musimy je drobno pokroić i odpowiednio przyprawić. Tutaj panuje pełna dowolność. Możemy dodać sól pieprz, słodką paprykę czy ulubione zioła. Aby nasza tofucznica była bogatsza w smaku możemy dodać warzywa, na przykład paprykę, pomidory czy szczypiorek.

Czas na kapkę

W Polsce bardzo chętnie na śniadanie zjadamy kanapki.  Czym można zastąpić wędliny czy ulubione sery? W sklepach coraz częściej możemy znaleźć wegańskie odpowiedniki   kiełbasek i serków. Możemy też sięgnąć po humus, czyli coraz popularniejszą pastę z ciecierzycy.

Możemy też przygotowywać samodzielne różne pasty. Na przykład z czerwonej fasoli, kolendry i odrobiny chili. Inna ciekawa opcja to tofu z dodatkami. Wystarczy je odpowiednio doprawić, dodać ulubione warzywa i odrobinę wegańskiego jogurtu. Taka mieszanka z powodzeniem może nam zastąpić ulubiony twarożek z  dodatkami.

Jeżeli nie mamy ochotę na coś bardziej treściwego, co będziemy mogli zabrać  do pracy czy szkoły, to warto sięgnąć po sałatki. W tym przypadku jest mnóstwo opcji do wyboru. Możemy zrobić lekką sałatkę z samych warzyw z lekkim sosem. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej treściwego, to świetnie sprawdzi się sałatka z makaronem lub kaszką kuskus.

Coś na szybko…

Zdarzają się dni kiedy nie mamy czasu na siadanie przy stole. W takich chwilach warto sięgać po owocowy koktajl. Do jego przygotowanie potrzebne nam będzie mleko roślinne lub jogurt i ulubione owoce. Wszystko dokładnie miksujemy i  mamy gotowe, kolorowe śniadanie, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Podsumowując dieta  wegańska wcale nie musi być monotonna i niesmaczna. Zwłaszcza, że mamy dostęp do wielu ciekawych owców i warzyw. Dzięki temu możemy eksperymentować z nowymi daniami i smakami. Warto sięgać po wegańskie śniadania, nawet jeśli na co dzień jemy mięso i inne produkty odzwierzęce.

AWY

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *