Kiedy zbliża się magiczny czas Bożego Narodzenia, wiele osób z nostalgią wspomina chwile beztroskiego dzieciństwa i święta, które kiedyś smakowały zupełnie inaczej. A co jeśli wszystko jest właśnie kwestią smaku? Co warto przygotować na Boże Narodzenie, by znów poczuć się jak w dzieciństwie?
Nie tylko dzieci uwielbiają Boże Narodzenie. Te ciepłe i radosne święta wywołują też wiele pozytywnych emocji u ludzi dorosłych. Piękne dekoracje, upajające zapachy pierniczków, makowca i mandarynek, chwile spędzone z rodziną to wszystko tworzy ten jedyny i niepowtarzalny klimat. Ważnym elementem świąt jest również pyszne jedzenie. To właśnie wokół stołu skupiają się osoby celebrujące zarówno wieczór wigilijny, jak i dwa kolejne dni świąt. Co warto przygotować na ten szczególny czas, by przypomnieć sobie błogie chwile dzieciństwa?
Co obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole?
Święta Bożego Narodzenia od wieków rozpoczyna wieczór wigilijny. Jest to wieczór szczególny, na którym zgodnie z tradycją spożywamy 12 postnych potraw. Jakie dania uświetnią wieczerzę i przypomną nam dzieciństwo?
- Barszcz biały z grzybami.
- Barszcz czerwony z uszkami.
- Karp w galarecie.
- Kapusta z grochem.
- Kutia.
- Kluski z makiem.
- Pierogi ruskie.
- Pierogi z kapustą i grzybami.
- Kasza na słodko z owocami.
- Kompot z suszonych owoców.
Te 10 potraw powtarza się niemal w każdym menu. Jeśli chodzi o pozostałe dwie, to różnią się one w zależności od regionów Polski. Na niektórych wigilijnych stołach goszczą krokiety z postnym farszem, na innych gołąbki. W wielu domach istotnym elementem stołu wigilijnego są śledzie lub sałatka jarzynowa.
Pozostałe dwa dni świąt – jakie dania uświetnią chwile spędzone w gronie rodzinnym?
Wieczór wigilijny jest magiczny, jednak właściwe świętowanie rozpoczyna się dopiero następnego dnia, czyli w Boże Narodzenie. Na śniadanie tego dnia zazwyczaj dojada się pozostałości po uczcie z poprzedniego wieczora. Jednak w trakcie dnia należy nieco zmienić menu. Powinny w nim zagościć przede wszystkim pierniczki, które warto przygotować już na kilka dni wcześniej, by ich zapach napełnił cały dom radosnym oczekiwaniem na to, co ma nadejść. Pyszne ciasta to gratka dla dzieci i dorosłych. Według tradycji ze świętami nieodłącznie kojarzą się serniki oraz makowce. Co jeśli chodzi o potrawy wytrawne? Na świąteczny obiad można podać pieczeń ze śliwką, w towarzystwie wybranych dodatków. Wieczorem gości można przyjąć różnego typu sałatkami oraz fantazyjnymi przekąskami. Doskonałym pomysłem są paszteciki drożdżowe podawane z czystym, czerwonym barszczem.
Pomysłów na świąteczne menu jest wiele. Osoby, którym zależy na powróceniu smakiem do chwil dzieciństwa, powinny przede wszystkim przypomnieć sobie, co jadały w domach rodzinnych, podczas świąt. Menu świąteczne różni się w zależności od regionu, to co w jednej części Polski jest oczywiste, w drugiej wywołuje zdziwienie. Tradycyjne potrawy bywają bardzo zróżnicowane, elementami obowiązkowymi niemal wszędzie są jednak barszcze, karp, pierogi oraz pierniczki.
MOŻ