filet z dorsza
Pamiętajmy, że mięso ryby jest delikatne, więc nie warto przysmażać go zbyt długo | fot.: StockAdobe.com

Pyszne i proste pomysły na przyrządzenie ryb

Powinniśmy pamiętać, że ryby zawierają w sobie wiele ważnych wartości odżywczych, przede wszystkim kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają groźnym chorobom. Powinniśmy jeść ryby co najmniej raz w tygodniu. Mamy poniżej cztery rodzaje ryb, przykład ich przyrządzenia, oraz podpowiedzi na to, z czym się dobrze komponują. Pamiętajmy, że mięso ryby jest delikatne, więc nie warto przysmażać go zbyt długo. 

Łosoś z pieprzem cytrynowym

  • filet z łososia,
  • pieprz cytrynowy
  • bazylia
  • oregano
  • sól

Wystarczy posypać rybę wszystkimi przyprawami, w dłużej ilości. Odstawić najlepiej na godzinę do lodówki, aby wsiąknął w łososia aromat. Tak przyprawioną rybę, najlepiej zrobić na grillu (ok.10-15 min), na patelni polaną oliwą z oliwek(ok.10-15 min), lub w piekarniku (20-40 min), lecz pamiętać o tym aby użyć folię aluminiową, jeśli go pieczemy. Podczas smażenia lub pieczenia trzeba ją przewracać. Kiedy się zarumieni to znaczy, że jest gotowa, a poziom przypiekania jest indywidualny, jak kto lubi.

Łosoś tak przyrządzony komponuje się dobrze z:

  • ziemniakami, (mogą być frytki)
  • z ryżem
  • z ogórkami kiszonymi
  • ćwikłą

Owoce morza w winie białym

  • mix owoców morza
  • czosnek
  • wino białe

Ten pomysł jest przeznaczony na patelnię. Rozgrzewamy oliwę z oliwek. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojony czosnek w malutkie drobinki, smażymy przez dwie minuty. Następnie dodajemy mix owoców morza, przez kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy owoce morza będą lekko zarumienione, na patelnię dolewamy wino i czekamy aż płyn odparuje.

Tak przyrządzone owoce morza możemy użyć do:

  • dressingu
  • różnych sałatek,
  • spaghetti
  • risotto
  • paella

Filet z dorsza

  • filet z dorsza
  • sok z cytryny
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Filety przyprawiamy solą, pieprzem, oraz polewamy sokiem z cytryny, co najmniej na 30 minut odstawiamy do lodówki. Kiedy w rybę wsiąkną przyprawy i polewa, maczamy ją w mące, rozplanowanym jajku i bułce tartej z osobna. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, gdyż ten przepis jest wyłącznie przeznaczony do smażenia. obsmażamy filet z każdej strony do 4 min, chyba że jest grubszy do czekamy jeszcze parę minut dłużej.

Taki filet dobrze się czuje w towarzystwie

  • ziemniaków (również frytek)
  • kaszy jęczmiennej
  • ryżu
  • ogórków konserwowych
  • kapusty kiszonej

Flaczki z kalmarów

  • wywar z włoszczyzny
  • kalmary
  • sól
  • pieprz

Najpierw trzeba przygotować wywar z włoszczyzny. Kalmary polać wrzątkiem, odcedzić i pokroić w paski. Warzywa powinny być przetarte na tarce o grubych oczkach. Kalmar powinien być pokrojony w plasterki. Gdy wywar będzie się gotował, trzeba dodać mięso i ustawić średni ogień. zostawić tak na 30 min. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec zrobić zasmażkę z masła i mąki.

Dodawać:

  • bułkę tartą
  • do zupy
DBO

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *