kotlet po kijowsku devolay
Pierś z kurczaka pojawia się na stole równie często jak kotlety schabowe i mielone. Jeśli raz zaczniemy ją faszerować, z czasem sami będziemy wymyślać nowe przepisy | fot.: stock.adobe.com

Jak nadać dotychczasowym daniom nowe, pyszne oblicze?

Kaczka nadziewana lub kurczak faszerowany to potrawy, które kojarzą się z odświętnym obiadem. Tymczasem nadziewane mięso można w łatwy sposób przyrządzić jako codzienną potrawę. Wystarczy odrobina kulinarnej wiedzy i fantazja, która pozwoli ze zwykłego schabowego wykonać soczystą roladę. Piersi z kurczaka wyśmienicie smakują z dodatkiem sera i szpinaku, a popularny kotlet mielony można wypełnić nadzieniem z pieczarek. Oto łatwe potrawy z nadziewanym mięsem.

Kotlety schabowe i mielone z niespodzianką w środku

Kotlety mielone warto podawać w bardziej wyszukanej wersji. Jeśli domownikom znudził się tradycyjny smak, to znak, że nadeszła pora na zmiany. Przygotowanie nadziewanych kotletów jest wyjątkowo proste. Szykujemy mięso mielone, tak jak zwykle i formujemy z niego okrągłe placki. Osobno przyrządzamy nadzienie z pieczarek i cebulki (można też dodać starty ser żółty i zioła do smaku). Farsz nakładamy na mielone i delikatnie zwijamy. Następnie smażymy na patelni. Z kolei do faszerowanych kotletów schabowych potrzebne będą grubsze niż zwykle plastry schabu. Nacinamy je pośrodku i tworzymy wewnątrz kieszonkę. Farsz szykujemy z posiekanych, smażonych grzybów z dodatkiem cebulki i tartego sera. Wyśmienicie smakuje oscypek. Nadzienie smażymy, zanim włożymy je do kieszonki w kotlecie. Na koniec smażymy na patelni schabowego wypełnionego wybornym farszem.

Zwykła pierś z kurczaka zmieni się za sprawą soczystego farszu

Pierś z kurczaka pojawia się na stole równie często jak kotlety schabowe i mielone. Jeśli raz zaczniemy ją faszerować, z czasem sami będziemy wymyślać nowe przepisy. Podstawą jest rozbicie piersi na cienkie plastry. Kolejny etap to przygotowanie farszu. I tu mamy dużą dowolność. Nadzienie do kurczaka przyrządzimy po włosku z oliwek, sera topionego, posiekanych listków bazylii i suszonych pomidorów. Inna wersja tego przepisu zawiera także szpinak mrożony. Kawałek piersi zawijamy na kształt rolady, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku. Podobny farsz można wykorzystać do roladek z piersi indyka. Zwykłe udka z kurczaka też można w prosty sposób faszerować. Wystarczy wydłubać ze środka kość i mięso. Do tak przygotowanego udka wkładamy farsz składający się z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem podsmażonej cebulki, bułki tartej i przypraw. Gotowe nadziewane udka z kurczaka dusimy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Wykwintne rolady domowej roboty

Kupienie gotowej rolady nie daje takiej satysfakcji jak samodzielne przyrządzenie tej wykwintnej potrawy. Najpyszniejsze rolady upieczemy z boczku nadziewanego mieszanką mielonego mięsa, smażonej cebulki, ziół, drobno siekanej papryki, ogórka kiszonego i jajka. Farsz należy równomiernie rozsmarować po cienkim płacie boczku, a następnie zwinąć i owinąć mięso nicią lub specjalnym sznurkiem. Całą potrawę pieczemy i podajemy polaną sosem lub kroimy w cienkie kawałki na kanapkę. Smaczną roladę otrzymamy z polędwiczki wieprzowej nadziewanej farszem z pieczarek wymieszanych z serem żółtym, cebulą i przyprawami. Także tą roladę pieczemy w piekarniku i podajemy na obiad polaną sosem.

MKT

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *