kotlet po kijowsku devolay
Pierś z kurczaka pojawia się na stole równie często jak kotlety schabowe i mielone. Jeśli raz zaczniemy ją faszerować, z czasem sami będziemy wymyślać nowe przepisy | fot.: stock.adobe.com

Jak nadać dotychczasowym daniom nowe, pyszne oblicze?

Kaczka nadziewana lub kurczak faszerowany to potrawy, które kojarzą się z odświętnym obiadem. Tymczasem nadziewane mięso można w łatwy sposób przyrządzić jako codzienną potrawę. Wystarczy odrobina kulinarnej wiedzy i fantazja, która pozwoli ze zwykłego schabowego wykonać soczystą roladę. Piersi z kurczaka wyśmienicie smakują z dodatkiem sera i szpinaku, a popularny kotlet mielony można wypełnić nadzieniem z pieczarek. Oto łatwe potrawy z nadziewanym mięsem.

Kotlety schabowe i mielone z niespodzianką w środku

Kotlety mielone warto podawać w bardziej wyszukanej wersji. Jeśli domownikom znudził się tradycyjny smak, to znak, że nadeszła pora na zmiany. Przygotowanie nadziewanych kotletów jest wyjątkowo proste. Szykujemy mięso mielone, tak jak zwykle i formujemy z niego okrągłe placki. Osobno przyrządzamy nadzienie z pieczarek i cebulki (można też dodać starty ser żółty i zioła do smaku). Farsz nakładamy na mielone i delikatnie zwijamy. Następnie smażymy na patelni. Z kolei do faszerowanych kotletów schabowych potrzebne będą grubsze niż zwykle plastry schabu. Nacinamy je pośrodku i tworzymy wewnątrz kieszonkę. Farsz szykujemy z posiekanych, smażonych grzybów z dodatkiem cebulki i tartego sera. Wyśmienicie smakuje oscypek. Nadzienie smażymy, zanim włożymy je do kieszonki w kotlecie. Na koniec smażymy na patelni schabowego wypełnionego wybornym farszem.

Zwykła pierś z kurczaka zmieni się za sprawą soczystego farszu

Pierś z kurczaka pojawia się na stole równie często jak kotlety schabowe i mielone. Jeśli raz zaczniemy ją faszerować, z czasem sami będziemy wymyślać nowe przepisy. Podstawą jest rozbicie piersi na cienkie plastry. Kolejny etap to przygotowanie farszu. I tu mamy dużą dowolność. Nadzienie do kurczaka przyrządzimy po włosku z oliwek, sera topionego, posiekanych listków bazylii i suszonych pomidorów. Inna wersja tego przepisu zawiera także szpinak mrożony. Kawałek piersi zawijamy na kształt rolady, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku. Podobny farsz można wykorzystać do roladek z piersi indyka. Zwykłe udka z kurczaka też można w prosty sposób faszerować. Wystarczy wydłubać ze środka kość i mięso. Do tak przygotowanego udka wkładamy farsz składający się z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem podsmażonej cebulki, bułki tartej i przypraw. Gotowe nadziewane udka z kurczaka dusimy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Wykwintne rolady domowej roboty

Kupienie gotowej rolady nie daje takiej satysfakcji jak samodzielne przyrządzenie tej wykwintnej potrawy. Najpyszniejsze rolady upieczemy z boczku nadziewanego mieszanką mielonego mięsa, smażonej cebulki, ziół, drobno siekanej papryki, ogórka kiszonego i jajka. Farsz należy równomiernie rozsmarować po cienkim płacie boczku, a następnie zwinąć i owinąć mięso nicią lub specjalnym sznurkiem. Całą potrawę pieczemy i podajemy polaną sosem lub kroimy w cienkie kawałki na kanapkę. Smaczną roladę otrzymamy z polędwiczki wieprzowej nadziewanej farszem z pieczarek wymieszanych z serem żółtym, cebulą i przyprawami. Także tą roladę pieczemy w piekarniku i podajemy na obiad polaną sosem.

MKT

About admin

Check Also

domowy chleb

Pieczywo, które zrobisz we własnym domu

Pieczywo stanowi podstawę wielu śniadaniowych dań. Dobrej jakości chleb dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *