Oprócz dobrego smaku, soczewica posiada wiele cennych witamin i minerałów oraz jest korzystna dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Oto 3 proste przepisy na smaczne dania z soczewicy.
1. Zapiekanka z ryżu i soczewicy
Będziemy potrzebowali:
- litr bulionu,
- 2 woreczki ryżu,
- 150 g soczewicy,
- 2 filety z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 główka kapusty,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Cebulę obrać i posiekać. Filety z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć razem z cebulą. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć z bulionem, doprawić pieprzem dla smaku. Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem i przełożyć do niego wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.
2. Sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem
Będziemy potrzebowali:
- pół litra bulionu warzywnego,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 bakłażany
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- zielona soczewica – 150 g,
- orzechy włoskie – 50 g,
- twardy kozi ser – 200 g,
- trzy łyżki soku z cytryny,
- jedna łyżka miodu,
- cztery łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w bulioniezgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 3 centymetry, delikatnie skropić oliwą i grillować do momentu aż się ze złocą. Po upieczeniu ostudzić i pokroić w paski. Piersi z kurczaka przyprawić zgodnie z własnym uznaniem, usmażyć. Ostudzić i pokroić w paski. Papryki umyć i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę, orzechy drobno pokruszyć. Przygotować dressing mieszając w małym słoiczku maggi, majonez, oliwę , sok z cytryny i miód. Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać.
3. Pyszne kotlety z soczewicy i brokuła
Będziemy potrzebowali:
- jedną szklanka soczewicy,
- jeden brokuł,
- garść rzeżuchy,
- garść kiełków rzodkiewki,
- dwa jajka,
- pół opakowania mozarelli.
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy soczewice, a następnie gotujemy ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Brokuła dzielimy na małe kawałki i gotujemy, a kiełbasę kroimy w kostkę. Po ugotowaniu, składniki należy przestudzić i mieszać. Następnie dodajemy po kolei mozarelle, rzeżuchę, kiełki rzodkiewki oraz jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po wykonaniu tej czynności należy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Ostatnim etapem jest usmażenie na oleju z obu stron.
AWI