proste dania z soczewicy
3 proste przepisy na smaczne dania z soczewicy | fot.: Fotolia

3 proste pomysły na dania z soczewicy

Oprócz dobrego smaku, soczewica posiada wiele cennych witamin i minerałów oraz jest korzystna dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Oto 3 proste przepisy na smaczne dania z soczewicy.

1. Zapiekanka z ryżu i soczewicy

Będziemy potrzebowali:

  • litr bulionu,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 150 g soczewicy,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 główka kapusty,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Cebulę obrać i posiekać. Filety z kurczaka pokroić w paski i podsmażyć razem z cebulą. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć z bulionem, doprawić pieprzem dla smaku. Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem i przełożyć do niego wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut.

2. Sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem

Będziemy potrzebowali:

  • pół litra bulionu warzywnego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 bakłażany
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • zielona soczewica – 150 g,
  • orzechy włoskie – 50 g,
  • twardy kozi ser – 200 g,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • jedna łyżka miodu,
  • cztery łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w bulioniezgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok. 3 centymetry, delikatnie skropić oliwą i grillować do momentu aż się ze złocą. Po upieczeniu ostudzić i pokroić w paski.  Piersi z kurczaka przyprawić zgodnie z własnym uznaniem, usmażyć. Ostudzić i pokroić w paski. Papryki umyć i pokroić w paski.  Ser pokroić w kostkę, orzechy drobno pokruszyć. Przygotować dressing mieszając w małym słoiczku maggi, majonez, oliwę , sok z cytryny i miód. Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać.

3. Pyszne kotlety z soczewicy i brokuła

Będziemy potrzebowali:

  • jedną szklanka soczewicy,
  • jeden brokuł,
  • garść rzeżuchy,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • dwa jajka,
  • pół opakowania mozarelli.

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy soczewice, a następnie gotujemy ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Brokuła dzielimy na małe kawałki i gotujemy, a kiełbasę kroimy w kostkę. Po ugotowaniu, składniki należy przestudzić i mieszać. Następnie dodajemy po kolei mozarelle, rzeżuchę, kiełki rzodkiewki oraz jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po wykonaniu tej czynności należy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Ostatnim etapem jest usmażenie na oleju z obu stron.

AWI

 

About admin

Check Also

domowe kimchi

Czym jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zyskała międzynarodowe uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i korzyściom …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *