Bochenek świeżego chleba. Kompozycja naturalnych, ekologicznych wypieków piekarniczych
Nie warto zniechęcać się niepowodzeniami, bo i tak każdy upieczony samodzielnie bochenek będzie miał dla nas najlepszy wygląd i smak | fot.: stock.adobe.com

Pyszne pieczywo, które… zrobisz we własnym domu!

Upieczenie domowego pieczywa może wydawać się skomplikowane i pracochłonne, jednak warto zadać sobie trochę trudu by cieszyć się pysznym, a przede wszystkim zdrowym wypiekiem. Domowy chleb zawiera witaminy z grupy B, żelazo, potas, a w wersji z ciemniejszą mąką także dużo błonnika. Jego ogromną zaletą jest wspaniały smak oraz brak chemicznych dodatków i polepszaczy.

Dlaczego warto piec swoje pieczywo

Chleb kupiony w sklepie często ma w składzie wiele składników, których wolelibyśmy uniknąć. Zwłaszcza w najtańszym, paczkowanym pieczywie znaleźć możemy emulgatory, środki przeciw pleśni, spulchniacze, polepszacze smaku, a czasem także konserwanty. Ponadto produkty te miewają dużo soli. Niektóre chlebki, są barwione karmelem lub inną substancją, tak by miały ciemny wygląd. Niektóre pieczywo powstaje z mrożonego ciasta, które ponownie trzeba pobudzić do wzrostu. Oczywiście produkty na sklepowych półkach są przebadane pod kątem obecności poszczególnych substancji i ich wpływu na zdrowie, my jednak polecamy upiec swój własny chleb.

Urządzenia ułatwiające przygotowanie pieczywa

Dla osób wygodnych i nie lubiących eksperymentować w kuchni bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup maszyny do wypiekania chleba. Korzystając z gotowych przepisów można w niej bez trudu przygotować pyszne pieczywo. Wystarczy tylko wrzucić składniki do urządzenia i je włączyć. Ciasto zostanie doskonale wymieszane, a potem automatycznie upieczone w odpowiedniej temperaturze. Można ustawić program tak, by rano cieszyć się ciepłym, świeżym chlebkiem.

Innym niezwykle przydatnym urządzeniem jest takie typu thermomix, który wyręczy nas w procesie mieszania ciasta. Można wykorzystać wiele przepisów zamieszczonych w internecie, używając tego urządzenia. Jego wielką zaletą jest możliwość mielenia pszenicy, czy też innych zbóż i ziaren przed przygotowaniem ciasta. Mamy więc możliwość upieczenia zdrowego pieczywa, zawierającego mnóstwo błonnika. Ogromną popularnością wśród użytkowników tego urządzenia cieszy się przepis na „chleb z gara”, który piecze się w naczyniu żaroodpornym, jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

Chleb na drożdżach czy na zakwasie

Osoby, które zaczynają przygodę z pieczeniem swojego chleba powinny zacząć od przepisów z użyciem drożdży. Są zazwyczaj łatwiejsze, a wypieki zawsze wychodzą ładnie wyrośnięte. Należy tylko pamiętać by składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Smak pieczywa można zmieniać poprzez dodanie ulubionych przypraw czy dodatków takich jak kminek, czarnuszka, czy słonecznik. Po upieczeniu chleb powinien odparować i stygnąć na kratce przez około 4 godziny.

Dużo bardziej czasochłonne i bardziej skomplikowane jest przygotowanie ciasta na zakwasie, który także można wykonać samodzielnie w domu. Chleb taki przed upieczeniem rośnie zdecydowanie dłużej, ale ma wiele wartości odżywczych i wspaniały smak. Do jego wyrobu można użyć mieszanki mąki pszennej i żytniej lub też razowej albo orkiszowej.

Do dzieła!

Nie warto zniechęcać się niepowodzeniami, bo i tak każdy upieczony samodzielnie bochenek będzie miał dla nas najlepszy wygląd i smak. Można też korzystać z porad osób posiadających doświadczenie w tym temacie, by stać się mistrzem własnego pieczywa. Jest ono zdrowe, smaczne i długo zachowują świeżość. Niektórzy twierdzą, że nie ma piękniejszego aromatu niż zapach pieczonego w domu chleba.

ESZ

About admin

Check Also

jajka na wielkanoc

Tradycje wielkanocne a wiosenne rytuały pogańskie

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt w tradycji chrześcijańskiej, upamiętniającym zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Jednakże, wiele …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *