syrop z pędów sosny
Syrop z sosny sporządzany z młodych pędów zbieranych wiosną. Można go stosować cały rok. Wzmacnia organizm, gdyż ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga w bólach gardła | fot.: stock.adobe.com

Jak domowymi metodami skutecznie ustrzec się przed zmianą pory roku i pierwszą, jesienną falą przeziębień?

Nasze babcie korzystały z domowych receptur, przyrządzając skuteczne mikstury na uodpornienie i przeziębienia. Obecnie po te metody sięga coraz więcej osób. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się też ziołolecznictwo i powrót domowych potraw z jak najmniej przetworzonych produktów.

Kto nie słyszał o stosowaniu czosnku lub miodu na przeziębienie? Kto próbował syropu z mleczy? A właściwości czarnego bzu i soku z buraka? Przyjrzyjmy się najbardziej popularnym sposobom na zwiększanie odporności i leczenie wstępnego stadium przeziębienia.

Skuteczne syropy

Syropy domowe mogą być stosowane leczniczo podczas przeziębienia, ale też zapobiegawczo. Pamiętać należy o zachowaniu ostrożności w podawaniu mikstur osobom z cukrzycą.

Oto lista najpopularniejszych domowych syropów:

  • Syrop z sosny sporządzany z młodych pędów zbieranych wiosną. Można go stosować cały rok. Wzmacnia organizm, gdyż ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga w bólach gardła.
  • Syrop z mleczu (mniszka lekarskiego) przyrządzany z żółtych kwiatów. Należy je zbierać wiosną, najlepiej w maju. Syrop zawiera wiele witamin i minerałów. Najczęściej stosuje się go w bólach gardła.
  • Syrop z pigwy, która jest naszą rodzima konkurencją dla cytryny. Idealny w okresie jesiennym. Pigwa jest źródłem witamin i minerałów. Syrop stosuje się w przeziębieniach, łagodzeniu kaszlu, ale też na uodpornienie.
  • Syrop z cebuli, który przyrządza się bardzo łatwo. Pokrojona w plasterki i posypana cukrem cebula puszcza sok po kilku godzinach i tego samego dnia można pić słodki syrop. Skuteczny przy bólu gardła, kaszlu i we wstępnym stadium przeziębienia.

Na uodpornienie i wzmocnienie

Chętnie kupujemy soki z owoców i warzyw. Nikt nie wątpi w ich właściwości odżywcze i działanie korzystne dla ludzkiego organizmu. Jednak soki to także metoda radzenia sobie z problemami zdrowotnymi zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym.

  • Kompoty oraz soki z czarnych wiśni i czarnych porzeczek zawierają dużo żelaza. Dlatego ich picie zaleca się kobietom w ciąży oraz osobom osłabionym, cierpiącym na anemię. Działają wzmacniająco na organizm.
  • Sok z buraka zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych. Skuteczny na wzmocnienie przy obniżonej odporności.
  • Sok z owoców czarnego bzu sprzyja poceniu, co pomaga obniżyć gorączkę. Stosowany w przeziębieniach.
  • Sok z malin zawiera naturalny kwas salicylowy. Ma działanie napotne. Pomocny w leczeniu przeziębień.
  • Sok z owoców dzikiej róży, które są skarbnicą witaminy C (mają jej kilkanaście razy więcej niż cytryna). Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i ma działanie przeciwzapalne.

Domowe nalewki

W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są przepisy na lecznicze nalewki. Stosowany w miksturach alkohol wyciąga z owoców i ziół substancje czynne, które mają właściwości lecznicze. Oczywiście, nalewki powinny być podawane w niewielkich ilościach.

  • Orzechówka jest jedną z najpopularniejszych domowych nalewek. Nalewka z orzecha włoskiego przeważnie stosowana jest we wszelkich problemach z układem trawiennym. Ma właściwości bakteriobójcze, ale też przeciwwirusowe.
  • Nalewka z malin jest stosowana w przeziębieniach, ale też w leczeniu anginy i grypy. Ma właściwości napotne, a zatem jest skuteczna w obniżaniu gorączki.
  • Nalewka z macierzanki przygotowywana na bazie suszonych ziół jest skuteczna w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Leki z kuchni 

Gdy zmarzniemy, zjedzmy rosół. Ta najbardziej znana potrawa w polskiej kuchni doskonale rozgrzewa w mroźne dni, zapobiegając przeziębieniom. Wzmacnia i uodparnia organizm, łagodzi objawy infekcji oraz sprzyja walce ze stanami zapalnymi organizmu.

Klasycznym napojem przygotowywanym w przeziębieniach i grypie jest mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Napój musi być ciepły, a do jego przygotowania najlepiej użyć miodu lipowego lub gryczanego. „Lekarstwo” zawiera witaminy, minerały i substancje antybakteryjne.

Nie bez kozery nasze babcie pilnowały, by każdego dnia spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek. Organizm jest wtedy mniej podatny na choroby.

Wymienione powyżej domowe metody wzmacniania organizmu i leczenia w pierwszych objawach przeziębienia, należą do najpopularniejszych. Nasze babcie zalecały jeszcze noszenie nakryć głowy, przez którą tracimy najwięcej ciepła i hartowanie ciała. Można dodać jeszcze dobry humor, bo śmiech sprzyja zdrowiu.

IBI

About admin

Check Also

poranne rytuały

Poranne rytuały, które poprawią Twój dzień

Poranne rytuały mogą mieć ogromny wpływ na to, jak przebiega reszta dnia. Oto kilka sugestii, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *