syrop z pędów sosny
Syrop z sosny sporządzany z młodych pędów zbieranych wiosną. Można go stosować cały rok. Wzmacnia organizm, gdyż ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga w bólach gardła | fot.: stock.adobe.com

Jak domowymi metodami skutecznie ustrzec się przed zmianą pory roku i pierwszą, jesienną falą przeziębień?

Nasze babcie korzystały z domowych receptur, przyrządzając skuteczne mikstury na uodpornienie i przeziębienia. Obecnie po te metody sięga coraz więcej osób. Rosnącym zainteresowaniem cieszy się też ziołolecznictwo i powrót domowych potraw z jak najmniej przetworzonych produktów.

Kto nie słyszał o stosowaniu czosnku lub miodu na przeziębienie? Kto próbował syropu z mleczy? A właściwości czarnego bzu i soku z buraka? Przyjrzyjmy się najbardziej popularnym sposobom na zwiększanie odporności i leczenie wstępnego stadium przeziębienia.

Skuteczne syropy

Syropy domowe mogą być stosowane leczniczo podczas przeziębienia, ale też zapobiegawczo. Pamiętać należy o zachowaniu ostrożności w podawaniu mikstur osobom z cukrzycą.

Oto lista najpopularniejszych domowych syropów:

  • Syrop z sosny sporządzany z młodych pędów zbieranych wiosną. Można go stosować cały rok. Wzmacnia organizm, gdyż ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga w bólach gardła.
  • Syrop z mleczu (mniszka lekarskiego) przyrządzany z żółtych kwiatów. Należy je zbierać wiosną, najlepiej w maju. Syrop zawiera wiele witamin i minerałów. Najczęściej stosuje się go w bólach gardła.
  • Syrop z pigwy, która jest naszą rodzima konkurencją dla cytryny. Idealny w okresie jesiennym. Pigwa jest źródłem witamin i minerałów. Syrop stosuje się w przeziębieniach, łagodzeniu kaszlu, ale też na uodpornienie.
  • Syrop z cebuli, który przyrządza się bardzo łatwo. Pokrojona w plasterki i posypana cukrem cebula puszcza sok po kilku godzinach i tego samego dnia można pić słodki syrop. Skuteczny przy bólu gardła, kaszlu i we wstępnym stadium przeziębienia.

Na uodpornienie i wzmocnienie

Chętnie kupujemy soki z owoców i warzyw. Nikt nie wątpi w ich właściwości odżywcze i działanie korzystne dla ludzkiego organizmu. Jednak soki to także metoda radzenia sobie z problemami zdrowotnymi zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym.

  • Kompoty oraz soki z czarnych wiśni i czarnych porzeczek zawierają dużo żelaza. Dlatego ich picie zaleca się kobietom w ciąży oraz osobom osłabionym, cierpiącym na anemię. Działają wzmacniająco na organizm.
  • Sok z buraka zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych. Skuteczny na wzmocnienie przy obniżonej odporności.
  • Sok z owoców czarnego bzu sprzyja poceniu, co pomaga obniżyć gorączkę. Stosowany w przeziębieniach.
  • Sok z malin zawiera naturalny kwas salicylowy. Ma działanie napotne. Pomocny w leczeniu przeziębień.
  • Sok z owoców dzikiej róży, które są skarbnicą witaminy C (mają jej kilkanaście razy więcej niż cytryna). Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i ma działanie przeciwzapalne.

Domowe nalewki

W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są przepisy na lecznicze nalewki. Stosowany w miksturach alkohol wyciąga z owoców i ziół substancje czynne, które mają właściwości lecznicze. Oczywiście, nalewki powinny być podawane w niewielkich ilościach.

  • Orzechówka jest jedną z najpopularniejszych domowych nalewek. Nalewka z orzecha włoskiego przeważnie stosowana jest we wszelkich problemach z układem trawiennym. Ma właściwości bakteriobójcze, ale też przeciwwirusowe.
  • Nalewka z malin jest stosowana w przeziębieniach, ale też w leczeniu anginy i grypy. Ma właściwości napotne, a zatem jest skuteczna w obniżaniu gorączki.
  • Nalewka z macierzanki przygotowywana na bazie suszonych ziół jest skuteczna w stanach zapalnych dróg oddechowych.

Leki z kuchni 

Gdy zmarzniemy, zjedzmy rosół. Ta najbardziej znana potrawa w polskiej kuchni doskonale rozgrzewa w mroźne dni, zapobiegając przeziębieniom. Wzmacnia i uodparnia organizm, łagodzi objawy infekcji oraz sprzyja walce ze stanami zapalnymi organizmu.

Klasycznym napojem przygotowywanym w przeziębieniach i grypie jest mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Napój musi być ciepły, a do jego przygotowania najlepiej użyć miodu lipowego lub gryczanego. „Lekarstwo” zawiera witaminy, minerały i substancje antybakteryjne.

Nie bez kozery nasze babcie pilnowały, by każdego dnia spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek. Organizm jest wtedy mniej podatny na choroby.

Wymienione powyżej domowe metody wzmacniania organizmu i leczenia w pierwszych objawach przeziębienia, należą do najpopularniejszych. Nasze babcie zalecały jeszcze noszenie nakryć głowy, przez którą tracimy najwięcej ciepła i hartowanie ciała. Można dodać jeszcze dobry humor, bo śmiech sprzyja zdrowiu.

IBI

About admin

Check Also

wysokie spożycie błonnika

Rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest to grupa …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *