właściwości zielonej kawy
Łagodny smak z delikatną kwasową nutką zyskał już wielu zwolenników na całym świecie. Zielona kawa pojawia się również w coraz większej ilości kawiarni | fot.:Fotolia

Jakie właściwości ma zielona kawa

Zielona kawa zaliczana jest do grona żywności funkcjonalnej. Jej działanie jest podobne do właściwości zielonej herbaty: wspomaga odchudzanie, neutralizuje wolne rodniki i reguluje poziom cukru we krwi.

Czym jest zielona kawa?

Pod tą nazwa kryją się niepalone dojrzałe, bądź niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta. W przeciwieństwie do swojej palonej formy, zielone ziarna zawierają dużo więcej nielotnych związków i kwas chlorogenowy. Łagodny smak z delikatną kwasową nutką zyskał już wielu zwolenników na całym świecie. Zielona kawa pojawia się również w coraz większej ilości kawiarni. Połączenie kwasu i kofeiny w ziarnach tejże kawy powoduje spadek wagi i zmniejszenie cellulitu. Spożywanie odpowiedniej ilości zielonej kawy przed posiłkami może doprowadzić do utraty nawet 30% tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak ze względu na to, że spowalnia ona tempo metabolizmu cukru w organizmie. Zielona kawa działa również pobudzająco.

Właściwości zielonej kawy

Pozytywny wpływ zielonej kawy na odchudzanie został potwierdzony naukowo. Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy z pożywienia o 7%, zarówno u osób całkowicie zdrowych, jak i chorych na cukrzycę.

Kwas chlorogenowy należy do polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. Dzięki temu zielona kawa ma właściwości antyrakowe. Niszczy wolne rodniki i usuwa z organizmu metale ciężkie. Dzięki tym właściwościom zielona kawa hamuje i opóźnia rozwój komórek nowotworowych w początkowych etapach choroby. Zdolność antyoksydacyjna tego kwasu jet znacznie większa niż kwasu askorbinowego (popularnej witaminy C), który powszechnie nazywa się niszczycielem wolnych rodników. Dodatkowo chroni także wątrobę, działając żółciopędnie i żółciotwórczo, zwiększa odporność poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał, a także działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.

Badania pokazały, że wzbogacając dietę w zieloną kawę można również obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia u mężczyzn kamieni żółciowych oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu.

Ziarna zielonej kawy przyczyniają się także do poprawienia się pracy mózgu. Dzieje się tak ze względu na pobudzenie produkcji neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Jest to białko odgrywające bardzo ważną rolę w procesach odpowiedzialnych za pamięć i naukę.

Tabletki

Zielona kawa występuje również w postaci tabletek. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, którym smak parzonego napoju nie przypadł do gustu. Tabletki są również dużo prostsze w stosowaniu, dzięki czemu dużo prościej jest utrzymać jakże ważną, przy stosowaniu zielonej kawy, regularność.

Mimo potwierdzonych właściwości, nie należy jednakże traktować zielonej kawy jako lekarstwa. Może być stosowana profilaktycznie, jednak w przypadku problemów ze zdrowiem należy przede wszystkim skontaktować się z lekarzem. Jedynymi rzeczami na jakie zielona kawa działa ze 100% skutecznością jest utrata zbędnych kilogramów i zmniejszenie cellulitu. Dobrym pomysłem jest połączenie zielonej kawy z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.


JMI

About admin

Check Also

zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze: jakie wybierać i dlaczego są ważne dla organizmu

Tłuszcze są kluczowym składnikiem diety i pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Jednak nie wszystkie …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *