Home / Styl życia / Kuchnia / Odchudzanie przyprawami – które dodatki do potraw przyspieszają przemianę materii?

Odchudzanie przyprawami – które dodatki do potraw przyspieszają przemianę materii?

Wiek, stres, mniej aktywności fizycznej, a także gorsze odżywianie prowadzi do spowolnienia przemiany materii oraz pojawiania się nadwagi. Dodatkowo uszczuplanie snu i nieodpowiednie nawodnienie to pełnia czynników, która obniża jakość życia i prowadzi do chorób. Aby lepiej zadbać o swoją wagę warto włączyć do swojego menu posiłki doprawione przyprawami regulującymi trawienie oraz wspomagającymi cały organizm w walce o zdrowie.

Kardamon i cynamon jako podkręcenie smaku

Szlachetna, intensywna w smaku, aromatyczna, a dodatkowo korzystna zdrowotnie przyprawa. Mowa o kardamonie, który przyspiesza proces przemiany materii, ułatwia trawienie białek i jest antyseptyczny, dzięki temu ma wpływ na odchudzanie. Smakuje świetnie dodany do kawy, herbaty oraz przeróżnych koktajli. Drugą również podobną w smaku, jednak mocno rozgrzewającą przyprawą jest cynamon. Posiada właściwości antyseptyczne, a także regulujące poziom glukozy we krwi oraz wspomagające trawienie. Podkręca smak wypieków, owsianek, kawy i herbaty.

Goździki i imbir najlepsze na zimowe wieczory

Aromatyczna przyprawa jaką są goździki nie tylko rozgrzewa, ale również jest bogata w antyoksydanty, chroniące przed starzeniem się całego organizmu. Nadaje się do zimowych herbat w połączeniu z cynamonem i imbirem , który to posiada w swoim składzie liczne związki zwiększające metabolizm. Dodatkowo imbir pobudza, rozgrzewa, jest również bogaty w antyoksydanty, a także kojąco wpływa na zgagę i wzdęcia. Może być używany do owsianek, zup, koktajli, warzyw i napojów.

Kurkuma oraz pieprz cayenne na poprawę zdrowia

Zawarta w kurkumie kurkumina, jest związkiem wspomagającym trawienie oraz hamującym powstawanie komórek tłuszczowych. Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, rozkurczowo, a nawet coraz częściej udowadnia się dobry wpływ na choroby nowotworowe. Będzie ładnym dodatkiem do ryżu (gdyż barwi na żółto), makaronu lub sosów i zup. Natomiast pieprz cayenne to przyprawa o mocnym działaniu rozgrzewającym (kapsaicyna) przez co przyspieszającym przemianę materii. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, spalające tkankę tłuszczową i skutecznie hamujące apetyt na słodkie i słone potrawy. Należy jednak wziąć pod uwagę, aby nie dodawać dużej ilości pieprzu do potraw, gdyż kapsaicyna w większych ilościach uszkadza wątrobę.

Mięta i kolendra razem i osobno

Kolendra jako źródło witamin (m.in B,C, PP) oraz składników mineralnych jest często używana w kuchni. Jej dobroczynne działanie nie ogranicza się jednak tylko do dostarczania witamin, ale również zioło to wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przyspieszające przemianę materii. Listki można dodawać do zup, kremów, sałatek i kanapek. Mięta natomiast podkręca  trawienie, usprawnia pracę jelit, zapobiega wzdęciom, pobudza żołądek do wydzielania kwasu co sprawia, że napar wspomaga organizm po przejedzeniu lub spożyciu ciężkostrawnych potraw. Mięta dodatkowo zwalcza bakterie, wirusy, działa uspokajająco na układ nerwowy, dlatego warto ją przyrządzić na koniec wymagającego dnia.

SRO

About admin

Check Also

elegancki stół wigilijny

Świąteczne potrawy – tradycyjne czy nowoczesne?

Grudzień to niewątpliwie miesiąc, który kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Czas spędzony z rodziną przy …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *